Ny Fredrik Backman-filmatisering: ‘Folk med angst’ bliver til serie på Netflix

16. februar 2021

Folk med angst af bestsellerforfatter Fredrik Backman bliver til en svensk Netflix Original-serie. Serien bliver produceret af FLX, produktionsselskabet bag Quicksand og Love & Anarchy

Produktionen er i fuld gang, og Netflix har offentliggjort skuespillerholdet. Hovedrollen Jack spilles af Alfred Svensson, som bl.a. har været med i Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt. Hans far, Jim, spilles af Dan Ekborg. Resten af holdet består af: Leif Andrée, Sascha Zacharias, Carla Sehn, Petrina Solange, Marika Lagercrantz, Anna Granath, Per Andersson, Sofia Ledarp, Shima Niavarani, Lottie Ejebrant og Vera Herngren.

Seriens instruktør er Felix Herngren, som blandt andet er manden bag den svenske komedieserie Bonusfamilien. Manuskriptet skrives af Camilla Ahlgren, som også har været hovedforfatter til Broen og Quicksand.

”Min kone og jeg synes, at FLX de sidste par år har vist en utrolig rækkevidde – ikke bare i deres komedier, men også særligt i deres dramaer – og vi er derfor virkelig glade og stolte over, at de har lyst til at tage sig af denne særlige historie. Felix Herngren er en ekstraordinær historiefortæller med en unik sans for komedie, som er en drøm at arbejde sammen med. Camilla Ahlgren forstår det skrøbelige og rodede ved mennesker og skriver ægte personer, ikke bare karakterer. Denne bog kunne ikke være i bedre hænder,” siger Fredrik Backman.

Ifølge Felix Herngren har Fredrik Backman en helt særlig evne til at portrættere mennesker og finde interessante historier, der afspejler Sverige. “Det vil være et privilegie at forme denne fantastiske bog samme med Camilla Ahlgren. Og derudover er det en fantastisk at kunne fortsætte vores samarbejde med Netflix, som vil sørge for, at historien når ud til et globalt publikum,” lyder det fra Felix Herngren.

 

Et åbent hus-arrangement udvikler sig til et gidseldrama, da en falleret bankrøver låser sig inde i et hus med en overentusiastisk ejendomsmægler, to bitre IKEA-misbrugere, en ondsindet mangemillionær, en ældre dame i sorg, en højgravid kvinde, en besværlig starut og et kaninhoved.

I en række dysfunktionelle vidneafhøringer får vi efterfølgende de involveredes versioner af, hvad der egentlig skete. En klassisk puslespilsgåde tager form og spørgsmålene, der trænger sig på er:
– Hvordan er det lykkedes røveren at flygte?
– Hvorfor er alle så sure?
– Og hvad i alverden er der i vejen med folk nu til dags?

Forfatteren bag En mand der hedder Ove er tilbage med en spraglet komedie om at være menneske.

Fredrik Backman debuterede som skønlitterær forfatter i 2012 med den globale sensation En mand der hedder Ove. Han skriver, så man skiftevis griner højt, får en klump i halsen og bliver klogere undervejs. Hans romaner er forbløffende rørende fortællinger om helt almindelige mennesker og om hverdagens mod.

Fredrik Backman har indtil videre skrevet seks anmelderroste bøger, to kortromaner og en fagbog om forældreskab. Hans bøger udgives i 46 lande og er solgt i mere end 13 millioner eksemplarer. Filmatiseringen af En mand der hedder Ove blev nomineret til to Oscars.

Folk med angst røg direkte ind som #1 på New York Times’ bestsellerliste, da bogen udkom i USA.

Har du fået set de andre filmatiseringer af Fredrik Backmans bøger?

Beartown (HBO Nordic, 2020) – miniserie baseret på Bjørneby

Bjørneby er en kærlighedserklæring til sport, der er lige så hårdtslående som sort kaffe i idrætshallen en tidlig søndag morgen.” GÖTEBORGS-POSTEN

I en snedækket skov i det høje nord ligger en lille by. Bjørneby, hvis indbyggere rejser væk med samme hastighed, som arbejdspladserne forsvinder. Men de beboere, der bliver tilbage, husker stadig fortidens glans og drømmer om storhed igen. Om succes i en sportsgren. Ishockey.

Juniorholdet har kvalificeret sig til semifinalen, og forventningerne er tårnhøje. Fællesskabet står stærkt, og alles blikke er rettet mod de unge spillere og sportschefen Peter. Bestyrelsen og sponsorerne, forældre og trænere, bredryggede fans i sorte jakker og piger med ubrydelige venskaber. De syttenårige drenge spiller ishockey med en hel by på skuldrene for at få Bjørneby på kortet igen. Men da der sker noget meget alvorligt, bliver byens sammenhold og drøm sat på prøve. Hvor langt vil man gå i succesens navn? Og hvad er man villig til at gøre for at beskytte sine børn?

Bjørneby er den første roman ud af to om en lille by med store drømme. Om kærlighed, om at brænde for noget, om mandighed, identitet og længslen eft er at få lov til at vise, hvem man egentlig er.

”En fuldstændig mageløs roman om sport, i dette tilfælde ishockey, og hvad sport kan betyde for folk i et lille samfund.” DI WEEKEND

En mand der hedder Ove (Nordisk Film, 2015)

Ove er 59 år. Han kører Saab. Folk kalder ham “bitter” og “en nabos værste mareridt”. Men Ove er for helvede ikke bitter, bare fordi han ikke smiler fra morgen til aften! Der er heller ikke meget at grine af, når Ove hver morgen står tidligt op og går en inspektionsrunde i kvarteret. Flytter cykler, rusker i låste døre og kvalitetstjekker naboernes affaldssortering i skralderummet. Men under huden på den rigide regelrytter findes en historie og en sorg. Og den novemberdag, hvor temperamentsfulde persiske Parvaneh og hendes lange, milde mand baglæns parallelparkerer oven i Oves postkasse, bliver begyndelsen på en morsom og rørende fortælling. Om værdien af kvalitetsværktøj og uventet venskab, om selvmordsforsøg og gammel kærlighed, herreløse katte og kunsten at bakke med en anhænger. Og som kommer til at forandre en mand og en boligforening fra grunden. Fredrik Backmans debutroman om den sure ældre mand i nabohuset er en charmerende, skæv og underholdende fortælling, der skaber sit helt eget univers, og samtidig kniber en sandhed eller to om vores tid og tilværelse ud imellem morsomhederne. Vel endelig også på tide jeg bukker under for gruppe presset #fredagsbogpic.twitter.com/gCgWpT8jXN— Martin (@Chaotica42) August 31, 2015

Britt-Marie var her (SF Studios, 2019)

Britt-Marie er 63 år og fra storbyen. Hun er gift med Kent, som er entreprenør, umådelig succesrig og gør gode forretninger med Tyskland – specielt om aftenen. Hun er ikke passiv-aggressiv. Men fedtede fingre og beskidte bestikskuffer kan få hende til at skrige indvendigt. Og hun har lyst til at skrige, da hun efter fyrre års ægteskab og et besøg hos Arbejdsformidlingen ender i Udkantssverige og den lille flække Borg. Borg har lidt store tab under den finansielle krise. Forretningerne er lukket en efter en, nu er der kun Til Salg-skilte og et svedigt pizzeria tilbage. Og fodbold. Da Britt-Marie kommer til Borg, er fodbold det eneste vigtige, byens tilbageblevne børn og voksne brænder for. Og er der noget, Britt-Marie ikke bryder sig om, er det fodbold! Men hun må give Borg en chance. Fredrik Backmans roman er et portræt af en lille by, som er let at overse. En roman om kærlighed, bikarbonat og nye begyndelser. Om at sparke til bolden, når den ligger der, om værdien af at blive set og om en kvinde, som har ventet hele sit liv på at begynde at leve. @IsoNick@ErDetSaftevand@2biazdkog hæng endelig i. Britt-Marie er god og hyggelig den første 2/3 -og fuldkommen fantastisk den sidste 1/3— Holger Bladt (@hbladt) August 31, 2015