
Fotograf: Sarah Saverstam
Mari Jungstedt
Dengang Mari Jungstedt opgav sit solide arbejde som programleder på SVT for at hellige sig forfatterskabet på fuld tid, var hun ”rädd att allt skulle gå åt skoven”. Sådan gik det ikke.
Kerstin Mari Jungstedt blev født d. 31. oktober 1962. Hun beskriver sig selv som snakkesalig, og alle – også os på forlaget – kender hende som utroligt lattermild, karismatisk og glad, hvilket jo står i stærk kontrast til de mord og dystre omstændigheder, der er i hendes krimier. Som mørkeræd betaler hun en høj pris for sin indlevelsesevne i de forbrydelser, hun skriver om. Mari kan både begynde at græde og blive rædselsslagen, som om tingene virkelig sker. Specielt når hun sidder og skriver alene en mørk vinteraften, så ruller hun persiennerne ned, tænder for radioen og for lyset i køkkenet, alt sammen for at skræmme en potentiel indtrængende væk. Før kan hun ikke sove.
Siden hun var barn har Mari haft en forkærlighed for spændingsromaner og en omsorg for børn, især de udsatte, og børn er også blevet et gennemgående tema i hendes bøger. Da Mari gik i femte klasse, blev hun selv udsat for mobning. Hun var jaget vildt i frikvartererne og blev også slået af de andre elever. Hun havde svært ved at have tillid til andre mennesker, ved relationer og at skabe venskaber. Men hendes stærke, medfødte livsglæde hjalp hende og fik hende til at tale og skrive om at have det svært og om mobningen. Det fandt hun også ud af, da hun begyndte at læse journalistik. At skrive gjorde hende stærk.
Mari Jungstedts debuterede med krimien Den du ikke ser i 2003. På det tidspunkt arbejdede hun blandt andet som nyhedsvært på SVT, og det var også med en vis bæven, at hun sagde sit gode faste job op med dertilhørende god løn for at forfølge en gammel drøm om at skrive fiktion. Hun havde ikke forestillet sig, at hun ville blive så succesfuld en forfatter, som hun er blevet. I dag bor Mari i Stockholm og har et sommerhus på Gotland. Hun har to børn, og en hest og en hund!
The Times har kaldt Mari Jungstedt “en af Skandinaviens bedste krimiforfattere”. Men hvad er hemmeligheden bag Gotlands-seriens succes? Hvordan formår Mari Jungstedt at tryllebinde læsere fra hele verden med sine fortællinger om Anders Knutas og hans kolleger fra Visby politikreds på Gotland? Jungstedt beskriver selv sit journalistiske værktøj som en af årsagerne: Hun er dygtig til at vinkle sin historie, hun skriver flydende, researcher grundigt og finder ind til sine karakterer s kerne, og så er hun eminent til at skære ind til benet i beskrivelserne, skrive om og modtage kritik. Hun engagerer sin læser med hud og hår i opklaringen af mordgåder, der er rodfæstet i menneskesindets afkroge og altid rummer en kærlig reference til de særligt udsatte. Mari Jungstedt var som journalist også vant til, at hendes tekster blev kritiseret, at hun måtte omformulere, forkorte og forbedre i samarbejde med andre. Hun ved, at intet er helligt, at der altid kan skrives om, og at det gør hende bedre. Kill your darlings! Hun lader sig inspirere af sine læsere, af sin families meninger, af anmeldelserne, de gode og de dårlige – og af sine redaktører. Undervejs i skriveprocessen deler hun gerne sit skriv med andre for at høre, hvordan de forholder sig til historien og karaktererne.
For både Gotland-serien og den nye Gran Canaria-serie gælder det, at Mari Jungstedt investerer sig selv et hundrede procent i bøgerne. Hun spørger altid sig selv: ”Kan jeg stå inde for det her?” Når Mari møder en ny verden i forbindelse med researchen til bøgerne, er det med videbegær og en lyst til at føre læseren med sig helt ind i det univers ved at bygge det på en solid grund, hvad enten det til eksempel befolkes af motorcykelentusiaster eller anoreksiramte piger.
Jungstedts succes blev grundlagt med Gotlands-seriens politiinspektør Anders Knutas og journalisten Johan Berg. Johan Berg er inspireret af Mari Jungstedts egne erfaringer som journalist. Den personlige erfaring og tætte berøringsflade gælder også bøgernes geografiske forankring på henholdsvis Gotland og Gran Canaria. Begge steder har hun boet i perioder af sit liv og har et nært forhold til. Den tætte forbindelse mellem liv og forfatterskab er en central og produktiv kraft i Jungstedts forfatterskab.
Gotland-serien udkommer typisk i forsommeren og egner sig perfekt til stranden og de lune sommerafteners dasen i hængekøjen. Gran Canaria-serien udkommer i vinterhalvåret, lige til at tage med i kufferten til vinterferien, som en saltvandsindsprøjtning af spændingsfyldt feriestemning og solskin i bølgetoppe. Mari Jungstedt har udgivet to bøger om Journalisten Sara Moberg og diplomaten Kristian Wedes farefulde parløb i ferieparadiset, og serien tegner til at blive lige så populær som Gotland-serien. Gran Canaria-serien er lidt mere kompleks og har nye personer, som endnu skal tegnes stærkere igennem serien.
Mari Jungstedts seneste Gotland-krimi, Det andet ansigt, udkom herhjemme i juni måned: I feriebyen Ljugarns idyl findes en kendt kunstner og familiefar myrdet i sit sommerhus, nøgen og fastspændt til sengen. Serien med politiinspektør Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsen er filmatiseret og har taget over 20 landes læsere med storm.
Mari Jungstedt er en af de mest læste svenske forfattere herhjemme.
Fun facts:
Vidste du, at første bind i Gran Canaria-serien: Under en mørkere himmel udkom i 2016? Efterfølgeren hedder Det forjættede land.
Paprika Steen spiller med i den tyske filmatisering af Jungstedts Gotlands-krimier sammen med svenske skuespillere som Per Morberg, Inger Nilsson og Ola Rapace.
At Mari er mørkeræd og kan blive bange for sit eget skriv!
At Mari har den mest perlende og smittende latter af alle vores forfattere.
At Maris danske forlægger kalder hende et #karismatiskKinder-æg!
At Maris bøger udkommer på forlaget Albert Bonniers, som er et af de mest prestigefyldte og hæderkronede forlag i Sverige.
At Mari er en hestepige!
For mere info, kontakt vores presseteam på presse@peoplespress.dk
Pressebilleder må kun bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Hvis en fotograf er angivet, skal denne krediteres.