Bridgerton er den største Netflix-succes nogensinde

10. februar 2021

Det, verden har brug for lige nu, er rendyrket eskapisme. I hvert fald hvis man ser på den kolossale succes, Netflix-serien Bridgerton har haft. Den dampende romantiske serie med overdådige og farvestrålende kostumer har slået alle rekorder og er inden for de første 28 dage blevet set af 82 millioner husstande. Det er større end både Stranger Things, The Queen’s Gambit og The Crown. Bridgerton har været på top 10 i alle lande undtagen Japan – og haft førstepladsen i 83 lande.

Seriens succes har påvirket bogsalget globalt, og Julia Quinns bøger er strøget ind på The New York Times’ bestsellerliste for første gang, siden den første udkom for 18 år siden, skriver Netflix. Det ser vi også i Danmark, hvor der siden Netflix-seriens premiere har været en voldsomt øget interesse for bøgerne – en tendens, som Lise Rønne dykker ned i som en af sine læseoplevelser hos Saxo i februar.

Julia Quinns bøger kan beskrives som “Jane Austen møder Gossip Girl”. Vi befinder os i 1800-tallets London, hvor de otte søskende i den velhavende Bridgerton-familie hver især forsøger at få ægteskabskabalen til at gå op, mens de samtidig må navigere i sladder, skandaler, begær og kærlighed. En opgave, der bestemt ikke bliver gjort lettere af den anonyme sladderspalte “Lady Whistledown’s Society Papers”, som ikke lægger fingre imellem, når hun beskriver sæsonens eskapader og kiksede tøjvalg.

Første bog følger, ligesom første sæson af serien, den ældste Bridgerton-søster Daphne. Hun er både smuk og fra en velhavende familie, men de rigtige bejlere udebliver. Samtidig er hertugen Simon kommet til London, og han bliver til gengæld overfaldet af unge kvinder (og deres mødre!). Daphne og Simon indgår en pagt, som gavner dem begge – de lader som om, de er ved at forlove sig. På den måde vil Daphne fremstå mere attraktiv, og Simon vil få lidt mere fred. Da de ved, at kærlighedsaffæren mellem dem er rent skuespil, lader de paraderne falde. Men så begynder tvivlen at vokse: For er det virkelig kun skuespil, eller begynder ægte følelser at opstå mellem dem?

Jinny Howe, VP for Original Series hos Netflix, beskriver her de tre vigtigste ting, Bridgerton har lært hende:

1. Alle typer seere elsker romantik

Bøger i romance-genren har altid solgt utroligt godt, men de er sjældent blevet filmatiseret. Daphne og Simons “will they/won’t they”-kærlighedshistorie, kombineret med seriens overdådige kostumer og kulisser, har skabt en verden, som folk i alle aldre og fra alle baggrunde har kunnet flygte ind i. Bridgerton har vist, at romantiske fortællinger kan være intelligente, dynamiske, vovede – og ja, universelt appellerende.

2. Det betaler sig at være vovet og tage kreative chancer

Bridgerton går imod traditionen og demonstrerer, at periodedramaer ikke er forbeholdt bestemte typer seere. Serien foregår i et fiktivt London i 1813, som adskiller sig markant fra almindelige periodedramaer. Chris Van Dusen og Shondaland har ikke forsøgt at skildre perioden historisk korrekt, men har i stedet skabt et eventyrligt univers, der er mere spraglet, overdådigt, sexet og sjovt, end man normalt ser. Og det er det, der har overrasket og glædet så mange seere verden over.

3. Flere mennesker vil se sig selv repræsenteret på skærmen

Fans af Shonda Rhimes forventer efterhånden, at der er diversitet i alle hendes serier. I Bridgerton har hun taget et gran af sandhed om Dronning Charlottes baggrund og brugt det til at genfortolke hende som en farvet monark, der på grund af sin magtfulde position har kunnet skabe en større forandring i hele det britiske samfund. Seriens empowerment af farvede og kvinder har fået den til at virke tilgængelig og moderne. Den trækker på universelle temaer, men taler også, med sine selvstændigt tænkende kvinder i hovedrollerne, direkte til et kvindeligt publikum.

Kilde: ‘Bridgerton’: How a Bold Bet Turned Into Our Biggest Series Ever

Bridgerton-bøgerne i rækkefølge

LONDON, 1813. Daphne Bridgerton er både begavet og smuk – alligevel modtager hun kun ægteskabstilbud fra bejlere, hun ikke synes om. Men da den unge hertug Simon Bassett kommer til byen, forandres alt.

Sammen lægger Daphne og Simon en snedig plan: Hvis de indgår en falsk forlovelse, vil den rette type friere måske endelig få øjnene op for Daphne, og samtidig vil overklassens ægteskabsgale mødre forhåbentlig holde sig langt væk fra Simon, som ingen intentioner har om at gifte sig. Nogensinde.

I begyndelsen går planen som smurt, men efterhånden som dagene går, bliver det sværere og sværere for både Daphne og Simon at skelne mellem skuespil og ægte følelser.

Den verdenskendte romantiske serie om Familien Bridgerton udkommer nu endelig på dansk.
Den ugifte hertug er første bind ud af otte.

LONDON, 1814. Den unge greve Anthony Bridgerton er en af de mest eftertragtede ungkarle i byen, men han er også berygtet for sin noget løsslupne livsstil og sin hang til fester og smukke kvinder. Derfor kommer det bag på alle, da han noget uventet beslutter sig for at gifte sig.

Hans udkårnes storesøster, Kate, har imidlertid i sinde at gøre alt, hun kan, for at forhindre forlovelsen – og snart må Anthony sande, at det er Kate og ikke hans udkårne, der fylder hans drømme om natten.

En uventet forelskelse er andet fritstående bind ud af otte i den verdenskendte romantiske serie om Familien Bridgerton.

LONDON, 1815. Selvom Sophie Beckett er datter af en jarl, er hun blevet degraderet til tjenestepige af sin stedmor.
Derfor er hendes chancer for at snige sig ind til Lady Bridgertons maskebal minimale. Men gemt bag en maske kan ingen genkende hende, og da det lykkes, og hun møder den unge, flotte Benedict Bridgerton, føler hun sig som prinsesse for en aften. Desværre ved hun, at enhver fortryllelse ophører ved midnat …

Benedict derimod kan ikke slippe tanken om den smukke, mystiske kvinde i den sølvfarvede kjole. Hvem var hun, og hvordan finder han hende igen?

En fortryllende hemmelighed er tredje bind ud af otte i den verdenskendte romantiske serie om Familien Bridgerton. Bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden.

LONDON, 1824. Penelope Featherington har været hemmeligt forelsket i sin bedste vens storebror, Colin Bridgerton, så længe hun kan huske. Hun tror, at hun ved alt om ham – indtil hun en dag kommer til at afsløre hans allerstørste hemmelighed. En hemmelighed, der får hende til at tvivle på, om hun overhovedet kender ham, når det kommer til stykket.

Colin selv er træt af kun at blive betragtet som en charmør – og han er træt af alles besættelse af sladderskribenten lady Whistledown, der tilsyneladende ikke kan udgive et eneste nummer af sit blad, uden at det indeholder sladder om ham. Men da han vender hjem til London efter en længere rejse, opdager han, at flere ting har forandret sig. Ikke mindste Penelope Featherington.

En uundgåelig længsel er fjerde bind i den verdenskendte romantiske serie om familien Bridgerton. Bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden.

Udkommer 26. februar 2021

Da sir Phillip og Eloise Bridgerton har skrevet sammen i lidt over et år, beslutter han sig for ganske enkelt at fri per brev.
Eloise er ugift og hele 28 år, så han går ud fra, at hun må være temmelig desperat efter et ægteskabstilbud. Men … det er hun bare ikke, hvilket han erfarer, da hun dukker op på hans gods. Særdeles smuk, men alt andet end eftergivende og sagtmodig.

Eloise tror ikke sine egne øjne, da hun modtager brevet med frieriet. Man kan da ikke gifte sig med en mand, man dårligt nok kender? Ikke desto mindre tager hun spontant afsted for at møde den mand, der måske kunne være helt perfekt for hende.
Men … det er han bare ikke. Han er humørsvingende og uhøflig og slet ikke som de belevne gentlemen, hun er vant til i London.

Ikke desto mindre er der noget, som får gnisterne til at springe. Hvordan ville det mon være at lukke Eloises mund med et kys … og kunne det tænkes, at den gnavne godsejer alligevel er den helt rigtige ægtemand?

Et uforglemmeligt frieri er femte bind i den verdenskendte romantiske serie om familien Bridgerton. Bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden.