Camilla Läckberg

Svenske Camilla Läckberg er en af Europas allermest læste krimiforfattere. Byen Fjällbacka, i 2018 med et indbyggertal på omkring de tusind, er centrum for Läckbergs internationalt berømte serie om forfatteren Erica Falck og hendes mand, politibetjenten Patrick Hedström. Fjällbacka-bøgerne er solgt i over 23 millioner eksemplarer og udkommer i mere end 60 lande verden over. Serien er både filmatiseret og indspillet som tv-serie. Heksen er seneste og tiende bog i Fjällbacka-serien og et værdigt jubilæumsmonument på hele 670 sider. Heksen kan som Camilla Läckbergs øvrige bestsellere om Erica Falck læses som en fritstående krimi.

Spændingen står ikke alene i Camilla Läckbergs forfatterskab, Erica Falcks psykologisk interessante personlighed, hendes intime liv som single, søster, veninde, så som forelsket, gift kvinde og mor – og som forfatter – når dybt ind i hjertet på Läckbergs publikum. Centralt står også Fjällbackas eventyrlige lillebysamfund med dets fortrængninger, aggressioner og lurende vanvid. Der skal kun en lille gnist til at antænde bålet af indestængte følelser i sådan et samfund, og Camilla Läckberg er en brandstifter af internationalt format.

Jean Edith Camilla Läckberg blev født den 30. august 1974 i fiskerbyen Fjällbacka, der hører under Tanum Kommune og findes i Norra Bohuslän på den svenske Kattegatkyst. Opvæksten i Fjällbacka bar præg af, at egnen på den tid var et stærkt troende samfund, hvor normen var kirkegang, bøn og søndagsskole. Läckberg har fortalt til BogMagasinet, at ”… noget af det, jeg husker tydeligst fra min barndom og ungdom, var spørgsmålet ’Hvad vil folk sige?’. Det var et meget religiøst samfund med mange restriktioner.” Med egnens naturskønhed og landsbyens idylliske gadebillede som baggrund var dystre emner som skyld og skam bitter hverdagskost. Måske var det derfor en Camilla Läckberg allerede som femårig skrev sin første mordfortælling på fire sider om drabet på Julemandens kone.

Läckbergs forkærlighed for bloddryppende historier fortsatte, og hun forlæste sig på Agatha Christies krimier og Stephen Kings gysere. I gymnasiet fik hendes fascination af død og lemlæstelse en bekymret lærer til at spørge, om der var problemer derhjemme. Det var der ikke – til gengæld havde teenageren en drøm. Som Läckberg senere sagde til ALT for damerne: ”Det var en rockstar dream at blive forfatter”. Alligevel uddannede Läckberg sig til civiløkonom, men hun fandt ikke glæde i arbejdet. Da hendes daværende mand forærede hende et skrivekursus, blev det i 2002 til Läckbergs debut Isprinsessen – startskuddet på en enestående forfatterkarriere og millioner af læseres trofaste, årelange kærlighedsforhold til seriens ukuelige og uimodståelige heltinde, Erica Falck.

I 2007 blev Camilla Läckbergs internationale berømmelse blev slået fast med udgivelsen af den tredje bog i serien, Stenhuggeren. Det er usædvanligt for en forfatter at nå til tops så hurtigt, og det tog privatmennesket Camilla Läckberg længere tid at vænne sig til sin stjernestatus, hvor folk genkender hende på gaden og mange føler sig berettiget til at endevende alle detaljer af hendes liv. Som hun kunne sige til ALT for damerne i 2012: ”Jeg bliver stadig benovet over at møde mine idoler på den røde løber.” Camilla Läckberg er i dag mor til fire, yngst er Polly på tre år. Läckberg har udgivet krimier, koge- og børnebøger og kan trygt læne sig tilbage i sin berømmelse. Sammen med Pollys far, 31-årige Simon Sköld, udgør hun et af Sveriges mest omtalte par.

Da Sveriges daværende statsminister, Fredrik Reinfeldt, i 2011 udmeldte, at han havde læst fire Läckberg-krimier i sin sommerferie, vakte det furore i de svenske medier. Til ALT for damerne har Läckberg selv sagt: ”Jeg har altid syntes, det var lidt sjovt at blande mig i debatten om finkulturen mod mainstreamkulturen, som jeg selv er en del af. Det er noget snobberi, at det er ufint at have mange læsere, og fint at have få læsere. Jeg tænker ’hvor har I det fra?’. Det er da fantastisk at have mange læsere! Er det ikke derfor, man skriver?”

I Camilla Läckbergs bøger ligger spændingen sjældent i hurtige biljagter og skudepisoder. Den ligger i opklaringen af en gåde og hos de mennesker, der lever i hendes bøger. For som hun selv siger: ”De største dramaer ligger i de menneskelige relationer, og ingredienser som kærlighed, had, grådighed og lidenskab er vigtige i mine krimier.” – og i livet! En sidste vigtig dimension af Camilla Läckbergs Erica Falck-krimier er Fjällbackas historiske fortid. I det lukkede Fjällbacka-samfund bor flere generationer af mennesker, hvis rødder går langt tilbage i tiden. Det er en stor inspiration for Camilla Läckberg, som hun bruger kunstnerisk i bøgerne som parallelle, men tidsmæssigt forskudte forløb, som hun spidsfindigt spinder sammen med den nutidige handling. Fortiden gennemsyrer nutiden som en skæbnefortælling.

Fun facts:

Et skrivekursus satte Camilla Läckberg i gang med at skrive om Erica Falck og Fjällbacka.

Camilla Läckbergs nye krimi med Erica Falck, Heksen, udspiller sig både under hekseprocesserne i 1600-tallets Bohuslän og i nutidens Fjällbacka.

Camilla Läckberg er også børnebogsforfatter, og hendes anden bog om Super-Charlie: Super-Charlie og bamsetyven er udkommet på dansk.

Et genkommende tema i Camilla Läckbergs bøger er angsten for det ukendte, og hvad den kan drive folk til at gøre.

Camilla Läckbergs opvækst var præget af omgivelsernes stærke religiøsitet, og skyld og skam er drivkraft for mange af forbrydelserne i hendes krimier.

Camilla Läckberg var lige ved at græde på bogmessen i Göteborg 2007, da hun så den 50 meter lange kø af fans, der gerne ville have hende til at signere Stenhuggeren.