Mareridt i Berlin

En uafrystelig romanskildring af den fysiske og mentale ruin, Anden Verdenskrig efterlod Tyskland i. Skrevet af en sand mester, Hans Fallada.

April 1945: Krigen er ovre, men dr. Doll kan ikke slippe angsten. Om natten hjemsøges han af mareridtsagtige billeder af bombetomter, der spærrer ham inde – ham og resten af Tyskland. Mest af alt ønsker han at slippe af med følelsen af kollektiv skyld, men han kan ikke rette op på fortidens fejltagelser. Slet ikke i den lille by i det nordøstlige Tyskland, hvor han er borgmester. Den er blevet overtaget af russerne.

Så dr. Doll flygter: til Berlin – og ind i et morfinmisbrug, hvor hvert fix føles som ‘en lille død’. I den sønderbombede by, hvor kaos råder, forsøger han sammen med sin kone – som ligeledes er morfinafhængig – at skabe sig en ny tilværelse. Og gradvist, ét skridt ad gangen, begynder han at tro på en lysere fremtid.

MARERIDT I BERLIN er en slags selvstændig forløber til Hans Falladas internationale megasucces, Alene i Berlin. Den blev skrevet året inden (i 1946) og har et stærkere selvbiografisk islæt.