Verdens nye supermagt – Introduktion til Den store techrevolution

29. september 2018

Verdens nye supermagt

Kina har i al stilhed taget et kvantespring og gennemgår i disse år en vild tech-revolution. En revolution som vil få kinesiske virksomheder til at oversvømme verdensmarkedet med nye teknologier, der på alle måder vil overgå, hvad vi i Europa og USA forestiller os er muligt. I Den store techrevolution, som netop er udkommet, beskriver Kina-ekspert Christina Boutrup, hvordan udviklingen i Kina rykker ved magtbalancen i verden og kommer til at påvirke os alle.

Introduktion til Den store techrevolution
Af Christina Boutrup

Da den kinesiske præsident i 2015 besøgte Washington, benyttede en flok topledere fra nogle af USA’s største teknologivirksomheder ifølge New York Times muligheden for at blive fotograferet sammen med Xi Jinping. Selvom de ikke er vant til at vente på nogen eller noget, stod de klar på tre lige rækker i ti minutter. Xi Jinping kom ind og hilste blandt andre på Mark Zuckerberg fra Facebook, der er blokeret i Kina. Derefter holdt den kinesiske præsident en tale på seks minutter, inden han forlod rummet. Efter seancen udtalte Apples topchef, Timothy D. Cook, til New York Times, at han var imponeret. “Mærkede du rystelserne gå igennem rummet?” spurgte han med et smil.
Rystelserne kom sandsynligvis fra det tektoniske skifte, der er i gang. Det bliver endnu et vigtigt vendepunkt, når Kina i slutningen af 2018 ventes at overhale USA som det land i verden, der investerer mest i forskning og ud- vikling. Desuden ventes Kinas økonomi i løbet af de kommende tre til fem år at overtage pladsen som ver- dens største. Der er med andre ord rigtig god grund til at lære lidt mere om verdens nye supermagt.

Da jeg i 2006 mødte Alibabas grundlægger, Jack Ma, på hovedkontoret i den kinesiske storby Hangzhou, fortalte den spinkle, karismatiske mand med store armbevægelser om, hvordan han først ville erobre Kina og derefter udfordre den globale spiller eBay på hjemmebanen i USA og i Europa. Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvordan det nogensinde skulle blive muligt.
Dengang havde Kina omtrent 110 millioner internetbrugere, og selvom det var let at se, at verdens folkerigeste land en dag kunne blive et stort marked – også for internethandel – virkede det alligevel utopisk. Indkomstniveauet var stadig relativt lavt, og Alibabas hovedforretning var en handelsplatform, som gjorde det muligt for virksomheder i Vesten at finde billige kinesiske produkter ved at linke direkte med leveran- dører fra Kina.
I dag er Alibaba større end eBay og Amazon tilsammen, og Kina er – til trods for det politiske system med kontrol og censur – verdens største og mest avancerede digitale økonomi med mere end 772 millioner internetbrugere.
Innovationen bobler i sådan en grad, at kinesiske byer som Shenzhen, Beijing og Shanghai er blevet seriøse konkurrenter til Silicon Valley. Kina er globalt førende inden for e-handel og sociale medier, elbiler, solceller, højhastighedstog, droner, mobil betaling og kommerciel anvendelse af kunstig intelligens.
Mange vil mene, at udviklingen i Kina ligner historien om japanske og koreanske virksomheder, som de færreste vestlige erhvervsledere tog alvorligt i 1980’erne.
I dag er Toyota og Samsung i front teknologisk. Men her slutter sammenligningen også, for dimensionerne i Kina er enestående.
Med knap 1,4 milliarder indbyggere – en femtedel af jordens befolkning – er størrelsen på det kinesiske marked Kinas vigtigste trumfkort, og det bruger den kinesiske regering på alle tænkelige måder for at opnå sine mål i og uden for Kina. Den effektive kinesiske statskapitalisme er en af vor tids største udfordringer.
På den anden side vil den kinesiske regering også få vanskeligere ved at forsvare, at adgangen til visse dele af det attraktive kinesiske marked stadig er begrænset for udenlandske virksomheder på grund af protektionisme og kommunistpartiets frygt for at slippe kontrollen. Der er ikke udsigt til et mere fredeligt internationalt handelsklima foreløbigt.

Hvordan er det gået til, at kinesiske virksomheder, som er notorisk kendt for at kopiere europæiske og amerikanske virksomheder, pludselig er blevet trendsættere inden for digitale forretningsmodeller og flere af tidens hotteste og mest banebrydende teknologier – og kan det virkelig være rigtigt?
Det første spørgsmål kan du finde svaret på i kapitel 1 og 2, og det andet spørgsmål får du svaret på lige her: Ja, det kan det. Der er bare ikke så mange, der har opdaget det, og det er årsagen til, at jeg har skrevet denne bog. Formålet er at dække den blinde vinkel og bidrage til et mere kvalificeret beslutningsgrundlag i danske virksomheder og organisationer ved at give et let tilgængeligt og samtidig skarpt indblik i en vigtig, men overset udvikling, som kommer til at påvirke os alle sammen på godt og ondt.
Jeg har fulgt Kinas udvikling tæt siden 2004 og har gennem årene besøgt mange af landets mest succesfulde virksomheder. Igen og igen bliver jeg overrasket og imponeret over den nysgerrighed, kreativitet og sult, som driver de mest visionære entreprenører og deres ansatte. Til trods for, at hverken det politiske system eller uddannelsessystemet lægger op til selvstændige og frie tanker.
Netop derfor er det forståeligt, at mange i vores del af verden hænger fast i et forældet billede af Kina og næsten udelukkende er orienteret mod Silicon Valley, når de forsøger at forstå fremtiden. Problemet er, at vi risikerer at stå med ryggen til udviklingen.

Det er på høje tid, at vi begynder at holde bedre øje med udviklingen i Kina, selvom det er svært på grund af sproglige og kulturelle barrierer. Bogen er en effektiv måde at få Kina på radaren og forhåbentlig ind i virksomhedens eller organisationens strategiske maskinrum. Du kender måske allerede internetgiganten Alibaba og den innovative sociale platform WeChat, der er ejet af Tencent og sluger størstedelen af kinesernes online-tid. Dem kan du læse om i kapitel 3 og 4, og du vil opdage, at de er mere sofistikerede end alle andre platforme. I kapitel 5 og 6 forklarer jeg, hvordan kinesiske forbrugere med deres smartphones i hånden har taget et tigerspring og er langt foran os i Europa og USA, når det gælder onlineshopping og finansielle transaktioner. Danske MobilePay ligner en dinosaur sammenlignet med Alipay og WeChat Pay.

LÆS OGSÅ: “Hvis vi kun ser mod Silicon Valley, når vi prøver at forstå fremtiden, risikerer vi at stå med ryggen til udviklingen – og så risikerer vi for alvor disruption.”

Kapitel 7 beskriver, hvordan kunstig intelligens er i gang med at revolutionere det kinesiske samfund – og hvad det på sigt kan betyde for os andre. Kinesiske virksomheder er ikke begrænset af de samme etiske og lovgivningsmæssige barrierer, som europæiske og amerikanske virksomheder, og det giver Kina en stor konkurrencefordel. For eksempel findes der ingen klare regler om brugen af privatdata, og på grund af befolkningens størrelse er Kina en guldmine, når detgælder big data. Derfor er Kina på mange måder blevet et kig ind i fremtiden, som både kan inspirere og skræmme.
Som kapitel 8 illustrerer, har kinesiske virksomheder også globale ambitioner, selvom de er født på verdens største marked. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før de ligesom telekommunikationsvirksomheden Huawei vil udfordre de mest etablerede teknologiske frontløbere på den internationale slagmark. Og snart vil mange af de endnu ukendte virksomheder overra- ske verden med milliardstore børsnoteringer.
I kapitel 9 og 10 opridser jeg, hvad danske virksomheder kan lære af kinesiske entreprenører, og giver mit bud på, hvordan vi undgår at blive løbet over ende. Det er vigtigt for mig at understrege, at der er endnu flere ting, vi ikke skal lære af Kina. Men det ved vi jo godt.

Jeg kunne skrive en hel bog alene om alle de ting, der går galt i Kina, og om de mange begrænsninger, jeg også ser. Den kinesiske regering er i gang med at udvikle verdens mest ekstreme overvågningssamfund, som alle beslutningstagere bør iagttage og analysere, for det sker på bekostning af basale menneskerettigheder og undergraver enhver form for demokratisk udvikling.
Jeg kunne også have valgt at skrive et helt kapitel om kinesiske virksomheders bedrifter inden for grøn teknologi, men det er efterhånden velkendt, at Kina er det land i verden, der investerer mest i alternativ energi. Ingen af delene er det væsentlige ærinde her, selvom Kinas åbenlyse problemer berøres undervejs. I stedet søger jeg at bidrage til et mere balanceret syn på den teknologiske udvikling og belyser de nye dilemmaer, som Kinas voksende globale indflydelse byder på.

Således bunder alle valg og fravalg i bogen i et brændende ønske om at bidrage med ny viden og overraskende sammenhænge og perspektiver, som kan inspirere og måske skræmme dig lidt.

Bogens indhold er baseret på min egen journalistiske research og interview med kinesiske erhvervsfolk samt akademiske rapporter og medieartikler (primært amerikanske, britiske og kinesiske). Jeg forsøger naturligvis altid at krydstjekke faktuelle oplysninger, men det er en vanskelig opgave at ramme og indfange et mål, der er i konstant bevægelse. At beskrive udviklingen i Kina er som at løbe efter et højhastighedstog i topfart, og det har været svært at sætte punktum. Derfor skal bogen opfattes som et øjebliksbillede af det store teknologiske kvantespring, som landet tager i disse år. Eventuelle fejl og mangler tager jeg det fulde ansvar for.

Rigtig god læselyst.

Christina Boutrup, Kullerup, juni 2018

Den store tech-revolution
Find bogen her

CHRISTINA BOUTRUP

Christina Boutrup har tidligere været tv-vært på programserien Kina Knald eller Fald på DR2 og har lanceret det ugentlige radioprogram Kina Snak på 24Syv, hvor hun som tilrettelægger og vært i mere end tre år har gjort lytterne klogere på Kinas økonomi, samfund og kultur.

Hun er desuden en flittigt benyttet ordstyrer, foredragsholder og underviser på danske og internationale konferencer, seminarer og workshops. Hun er aktiv i advisory board for tænketanken Think China, som hører under Københavns Universitet og arbejder for at øge forståelsen mellem Danmark og Kina.

Læs også:

Hvis vi skal give børn og unge de bedste forudsætninger for at trives i livet, er vi nødt til at forstå, at vores adfærd har afledte effekter. Alt det, vi gør (eller ikke gør), […]

Christian Ørsted: Det er ikke forandringer, der er modstand mod – det er dårlig ledelse En af de mest skadelige myter inden for ledelse er myten om, at der er modstand mod forandring. […]

Din krop har brug for, at du bøjer og strækker den, som den er skabt til, livet igennem. Det gælder ikke mindst som årringene bliver flere og skavankerne sværere at ignorere. I dette uddrag […]

3 ting du helt sikkert ikke vidste om naturen. Naturen består af et net af komplicerede forbindelser, og langt de fleste af dem lægger vi mennesker ikke mærke til. Med udgangspunkt i de nyeste […]

Menneskeværd i ensomhedens tid I Det digitale massemenneske trækker Michael Böss på egne erfaringer i mødet med digitaliseringen og sætter udviklingen af digital teknologi og kunstig intelligens ind i et historisk og sociologisk perspektiv. […]

Hvor er glæden ved, at samfundet fungerer, at der er vand i hanerne, færger til tiden og et sundhedsvæsen der er bedre end sit rygte? Hvornår oplever vi at være taknemmelige for at være del af […]