Til alle ufrivilligt barnløse

20. april 2018

Af Pelle Hvenegaard fra bogen Kære Zoe Ukhona

Kære Zoe Ukhona, vi skriver denne bog til dig, så du en dag kan læse, hvordan du ‘kom til verden’ – vores verden – og blev vores elskede lille datter. Jeg skriver ‘vi’, for godt nok er det mig, din far Pelle, der sidder ved tasterne, men dette er fortællingen om din far og mors fælles rejse hen mod den lykkelige dag, den 12. september 2016, hvor vi for første gang fik dig i armene i vores midlertidige hjem i Pretoria, Sydafrika.

Far skriver, men vender løbende det hele med din mor. På den måde får du begge vores perspektiver på og oplevelser af hele denne rejse og årelange ‘fødsel’.

Grunden til, at vi skriver det i en bog og lader andre læse med, er, at der desværre er rigtig mange, der enten har stået, står eller kommer til at stå i den samme situation, som din far og mor gjorde, før vi fik dig. Nemlig den, at selvom bien har fundet blomsten, så sker der ikke rigtig mere – storken kommer aldrig flyvende, og når man ved, at lykken ligger i det at blive forældre, så må man jo finde andre veje.

Vi tror og håber, at vores tanker og oplevelser kan hjælpe andre, der inderligt ønsker sig et barn, men ligesom os er udfordret af biologien. Desværre har vi oplevet, at alt det med barnløshed, fertilitetsbehandling og adoption kan være ret tabuiseret. Vi har savnet at kunne spejle os i litteratur og i andres fortællinger og har omvendt haft stor glæde af de gange, det er lykkedes os at finde ligesindede. Dem har vi kunnet dele sorger og glæder med på en hel anden måde end med folk, der ikke selv har stået i samme situation. Det er vores håb, at denne bog vil kunne gøre noget af det samme for andre eller i det mindste vil kunne fungere som isbryder og samtalestarter.

Vi tænker også, at det kan være god læsning for venner og familie til ufrivilligt barnløse, der gennemgår fertilitetsbehandling eller en adoptionsproces. Forhåbentlig vil bogen kunne give en indsigt i og forståelse for nogle af alle de hårde oplevelser og svære tanker, der er til stede, når det er det, man kæmper med i livet.

LÆS OGSÅ: Bliv gravid af Nanna Ewald Stigel

Samtidig er det også vores håb, at andre adopterede kan få noget ud af at læse om de overvejelser, vi som adoptivforældre har haft. Nu er det selvfølgelig vores historie, vi beskriver, men forhåbentlig kan den åbne op for tanker eller snakke i andre adoptivfamilier.

Først og fremmest er dette dog en bog til dig, og udover at være en skildring af hele kampen frem til vi fik dig, så er det også en beskrivelse af, hvad dine forældre er formet af, hvilke værdier vi har, og hvordan vi lever livet og ser verden. Forhåbentlig vil det kunne give dig en endnu større forståelse af de valg, vi har truffet. Det er vigtigt for os, at du forstår, hvor ønsket du har været helt fra start. Samtidig håber vi også, bogen kan give dig og andre læsere lyst til at rejse, leve og til at gå efter lykken, lige meget hvor meget det kræver.

Til tider – i virkeligheden langt hen ad vejen – er det en barsk fortælling, men sådan kan livet også være, og ingen lærer noget af glansbilleder. Derfor må vi advare dig om, at vi vil være helt ærlige, når det kommer til os selv og vores oplevelser. Det vil nok være hård læsning, men til tider også en kende pinligt. Vi undskylder på forhånd for, at vi enkelte steder skriver om vores sexliv, og om dengang de havde forbyttet sædprøverne på Herlev Hospital. Prøverne blev kasseret, og far måtte ind i et lille rum og ‘hente’ en ny. Den slags er måske lidt pinligt at læse om for dig, men det hører altså med til historien – så er du advaret!

Kære Zoe Ukhona, dette er historien om, hvordan det slog gnister, første gang din mor og far mødtes, og hvordan vi med det samme vidste, at to skulle blive til tre. Men det er også historien om biologien, der drillede og dermed ‘tvang’ os ud på den rejse, der endte med at tage over seks år, indtil vi holdt dig, vores smukke elskede diamant, i armene for første gang.

En rejse, der førte os gennem 11 fertilitetsforsøg i både det offentlige og det private, stærke overvejelser om en ulovlig rugemor og frem til, da vi endelig opfyldte kravene, forfølgelsen af vores gamle drøm om at adoptere. En rejse med alt fra rundkredstætte offentlige kurser i det at være forældre til stress, smerte, ferier, ventetid, tårer og ultimativt den største lykke og kærlighed, der findes. Kærligheden mellem forældre og børn, som for os er selve meningen med livet.

God læselyst.

Læs også: