Rebelske piger: Frida Kahlo

19. juni 2018

Rebelske piger: Frida Kahlo

1907 – 1954
MEXICO

Der boede engang en lille pige ved navn Frida i et skrigblåt hus i nærheden af Mexico City. Hun skulle vise sig at blive en af det tyvende århundredes mest berømte malere, men hun var lige ved slet ikke at vokse op overhovedet. 

Da hun blev seks år, fik hun polio og var tæt på at dø af det. Sygdommen gjorde, at hun haltede resten af sit liv, men det forhindrede hende ikke i at lege, svømme og løbe rundt ligesom de andre børn. 

Da hun var atten, var hun indblandet i en voldsom busulykke. Endnu engang var hun tæt på at dø og var sengeliggende i mange måneder. Hendes mor byggede et særligt staffeli til hende, så hun kunne male, mens hun lå ned, for Frida elskede mere end noget andet at male. 

Så snart hun kunne gå igen, besøgte hun Mexicos mest berømte kunstner Diego Rivera. ”Er mine malerier gode?” spurgte hun ham. Hendes malerier var fantastiske. De var modige, farvestrålende og smukke. Han forelskede sig i dem – og han forelskede sig i Frida. 

Diego og Frida blev gift. Han var en stor mand med en stor, bredskygget hat. Hun så meget lille ud ved siden af ham, og folk kaldte dem ”elefanten og duen.” 

Frida malede hundredvis af selvportrætter i løbet af sit liv, ofte hvor hun var omgivet af sine dyr og fugle. Det farvestrålende, blå hus, hun boede i, blev bevaret og står, som hun forlod det – fuld af farve og glæde og blomster.

OM BOGEN
100 fortællinger om 100 exceptionelle kvinder fra hele verden, der har drømt stort og har bidraget til at gøre verden til et bedre sted. Godnathistorier for rebelske piger genopfinder eventyret og inspirerer piger overalt til at gå efter deres drømme. Mød Kleopatra, Astrid Lindgren, Coco Chanel, Aung San Suu Kyi, Michelle Obama, Malala, Marie Curie og mange flere enestående kvinder med exceptionelle liv.

Illustration af: Helena Morais Soares

Læs også:

Rebelske piger: Beyoncé

Rebelske piger: Beyoncé Uddrag af Godnathistorier for rebelske piger 2 Af Elena Favilli & Francesca Cavallo Sangerinde, sangskriver og forretningskvinde Født d. 4. september 1981, USA Beyoncé var seks år gammel, da hendes far […]