Hvem er han? Hvor kommer han fra? Få historien om et af de største mysterier i nyere tid: Smadremanden.

9. december 2019

Historierne bag legenderne fra Zirkus Nemo

Igennem tyve år har cirkusdirektør Søren Østergaard rejst land og rige rundt med sit Zirkus Nemo. Med sig har han haft nogle af landets mest markante og alsidige artister, som hver på sit felt med stor virtuositet og professionalisme har bjergtaget danskerne med deres kunst. I dette uddrag møder du cirkusdirektøren og Smadremanden.

Uddrag af 12 STORE DANSKE ARTISTER
Af Søren Østergaard

FORORD

Dette er et forord eller førord, som egentlig er en bedre be-skrivelse – FØRORD – af noget, jeg personligt altid finder utrolig kedeligt: forord! Hvorfor? Man vil jo bare i gang med at læse bogen, og så skal man til at tage stilling til for eksempel, at forfatteren har en tålmodig kone, uden hende var der aldrig blevet skrevet en linje, og hun har rettet de værste sproglige katastrofer, og hun er noget så fantastisk og enestående og … Okay, det er måske i mit tilfælde sådan, det er, men sådan er det jo ikke for ret mange, og derfor er der jo ingen grund til at skrive det … måske lige i mit tilfælde, da jeg vitterlig har en vidunderlig hustru, som er lidt af en sproglig begavelse, men den kendsgerning fjerner jo ikke min mening om, at jeg hader forord; én ting er, at man takker ens allernærmeste, men når så også forfatteren i forordet begynder at nævne sin gode ven, som egentlig kom med ideen til bogen … det ville svare til, at jeg begyndte at skrive om min ven og hus/teltfotograf Steen Brogaard, som har fotograferet Nemo, længe før det blev grundlagt (og taget fantastiske billeder), og som i flere år har insisteret på at lave en sort/hvid-portrætserie af alle mine figurer, det skulle så blive til en bog, og så forventes der, at jeg skulle bruge dette forord til at fortælle, at disse skønne portrætter inspirerede mig til at fortælle historien bag de 12 karakterer, der har fulgt mig gennem mange år, det kunne man selvfølgelig gøre og virkelig takke Steen Brogaard for inspiration og utrolige billeder og ikke kun til denne bog, men til alle sæsoner i Nemo helt tilbage til Østergaard & Jensens store hundeshow, men det er da for kedeligt at læse om. Man kan jo se, at Steen Brogaards billeder er topgode … nej, forord dur ikke, så start med det første lille portræt, og fortsæt så, hvis du har lyst: Se og læs og husk, at dette er sandfærdige historier om 12 skæbner, der har det tilfælles, at de alle har været ansat i Zirkus Nemo. Enkelte er det stadig.

Nu har jeg jo allerede brugt for mange ord, så jeg kan lige så godt slutte af med at sige, som jeg gør i Zirkus Nemo og har gjort, siden vi startede i 1999:

SPÆND SIKKERHEDSSELEN, FOR NU BEGYNDER DET … (hvis du gider).

ET AF DE STØRSTE MYSTERIER I NYERE TID

Hvem er han? Hvor kommer han fra? Det er to spørgsmål, forskere, politi og myndigheder har stillet og stadig stiller sig selv i det uendelige …

Hvem er han? Hvor kommer han fra?

Der er intet svar. Det er som at skulle løse de egyptiske pyramiders gåde. Ingen forskere, hverken danske eller udenlandske, har fundet det mindste spor, der peger i retning af et svar på, hvor Smadremanden stammer fra.

Vi ved, at hans borgerlige navn er Erik Bo Nielsen, men hvem der har givet ham navnet, er der ingen, der ved. Man finder det ikke i kirkebøger eller fødselsjournaler, man finder ham heller ikke tilmeldt nogen folkeskole hverken her i landet eller i vores nabolande, han optræder ikke i Folkeregisteret, han er ingen steder at finde … han er ingen!

Der er selvfølgelig mange gætterier. Mange teorier er gennem årene blevet fremført … han er angivelig opvokset i Otterup på Fyn – han taler meget om Otterup – men når man spørger de lokale otteruppere, både de ældre og folk omkring hans egen alder – man formoder, at han er omkring tres år – er der ingen, der har den fjerneste erindring om ham, hverken som barn eller voksen, baby eller ung!

Hans forældre, hvem er de? Der må jo være en, der har født ham og måske afleveret ham? Nogen må da have haft en kontakt med ham, en berøring, en viden om barnet Erik Bo … Nogen må have givet ham navnet Erik Bo Nielsen, men ingen, gentager ingen, kender til hans eksistens. En søgning rundtom hos samtlige familier Nielsener i hele Danmark gav intet resultat.

Erik Bo selv er totalt tavs om sin opvækst.

Mange husker sikkert, da Jakob Illeborg fra DR Kontant for nogle år siden opsøgte Smadremanden i hans hus i Otterup og med skjult kamera sparker døren ind og råber et virkelig velforberedt og gennemarbejdet spørgsmål ind hovedet på den til gengæld ganske uforberedte smadremand: »Hvem er du?«

Erik Bo ser overrasket op, løfter armen, finder den strittende fuckfinger frem og råber (på nordfynsk) lige ind i ansigtet på en nu tydelig skræmt Illeborg: »Det rager ikke dig, din lille homolort!«

Journalist Jakob Illeborg, kendt for sit store mod og sin evne til at bide sig fast og ikke slippe sit offer, manden, der har prøvet næsten alt i sine år som tv-vært, mister totalt pusten over dette kontante svar og nærmest vakler ud ad døren, mens han stirrer på dette menneske, som ingen ved hvem er, og som Illeborg var sikker på, at han nok skulle få afsløret, i håb om at han endelig kunne modtage Billed-Bladets store tv-pris for årets bedste personafsløring, en pris, han så inderligt har ønsket sig. Det skulle imidlertid ikke blive denne gang, for kort tid efter ser man DR-holdet luske småløbende og slukøret over til den tildækkede DR-bil (de var der jo undercover, så de havde ret smart dækket den hvide bil med grene fra skoven og noget gammelt pyntegran, de havde fundet i Smadremandens indkørsel). I hast får de afdækket bilen, starter den og forsvinder i høj fart fra Otterup for aldrig at vende tilbage …

De er i øvrigt ikke ene om at have lidt en krank skæbne i mødet med Smadremanden alias Erik Bo Nielsen. Alle andre, der har gjort forsøg på at afsløre ham, er på lignende vis blevet vist vintervejen.

Hvad ved vi så i dag om Smadremanden, Erik Bo Nielsen? Vi ved, hvor han bor; vi ved, at han rejser rundt med Zirkus Nemo; vi ved, at Pølsemix fra grillen i Otterup er hans livret; vi ved, at han vil være Danmarks statsminister; vi ved, at han har en knallert, og at han påstår, at han har spillet højre back i Otterup FC (en fodboldklub, der heller ikke kan spores). Det er alt. Derudover ved vi absolut ingenting … Og det rejser det uhyggelige spørgsmål: Er han, som verdens før- ende personsøgningsekspert, amerikanske Dean Benjamin Wilkinson Jr., der fremlagde sin yderst gennemarbejdede Smadremandsafhandling ved den store Smadremandshøring i 2016 afholdt i Otteruphallen, argumenterer for »en udefrakommende«? Her mener Wilkinson ikke en fra Jylland kommende, men en fra rummet – fra det ydre rum! En udefra styret udsending, som er blevet anbragt på jorden af en fremmed interplanetarisk magt, for at observere og forstå Jordens befolkning! Det, der understøtter denne teori, er Erik Bos udtalte sociale handicap: mangel på vidner til hans fødsel, opvækst, skolegang og mangeårige aktiviteter i en fodboldklub, der tilsyneladende aldrig har eksisteret. Meget tyder på, at han pludselig var der … hvilket retfærdiggør Wilkinsons store spørgsmål: Er han sendt til os?

En spændende teori, men også en skræmmende tanke, at manden, der har optrådt for Hendes Majestæt Dronning Margrethe, den kongelige familie, for regeringen, topembedsmænd og store dele af den danske befolkning, måske i virkeligheden er en robot, sendt fra en fremmed planet, en menneskelig robot fyldt med avanceret elektronik, som måske en dag brænder sammen, eksploderer og efterlader Smadremanden som en rygende elektronisk skrotbunke.

For nogle år siden dukkede der en »lillesøster« op, og hun forsvandt, lige så hurtigt som hun kom … Hvor kom hun fra? Hvor forsvandt hun hen? Ingen ved det.

Som tiden går, får Dean Benjamin Wilkinson jr. flere og flere følgere, flere og flere, der støtter hans teori, flere og flere, der kun kan se dette svar på mysteriet. Der er selvfølgelig også kræfter, der arbejder imod hans tanker og fornægter teorien i ren angst, for hvis Erik Bo virkelig er en robot, er han så alene? Er der flere? En uhyggelig tanke!

Måske får vi aldrig et endegyldigt svar, måske ønsker vi det slet ikke. Én ting er sikker: Dean Wilkinsons afhandling lader sig ikke let afvise, dertil er indicierne for mange og for overbevisende, kun fremtiden kan gøre os klogere.

Sidste nyt om Smadremanden er, at han har solgt sin knallert … hvorfor? Det står endnu hen i det uvisse.

Nu har jeg jo allerede brugt for mange ord, så jeg kan lige så godt slutte af med at sige, som jeg gør i Zirkus Nemo og har gjort, siden vi startede i 1999:

SPÆND SIKKERHEDSSELEN, FOR NU BEGYNDER DET … (hvis du gider).

I 12 STORE DANSKE ARTISTER møder vi nogle af landets mest markante og alsidige artister. Vi møder blandt andet Baconmanden, kendt og elsket for sine performances, hvor han som Menneskelig flæsk lader sig stege på en glohed pande i oversize. Vi møder også Bager Jørgen, der er berømt for sin forrygende optræden med dansende wienerbrød for det danske kongehus. Senest er han sprunget ud som digter med samlingen 15 erotiske brøddigte, der går som varmt brød. Og vi møder Erik Bo Nielsen alias Smadremanden og før den utrolige historie om hans opvækst, som nok vil komme bag på de fleste.

Find bogen her

Læs også:

Hvis vi skal give børn og unge de bedste forudsætninger for at trives i livet, er vi nødt til at forstå, at vores adfærd har afledte effekter. Alt det, vi gør (eller ikke gør), […]

3 GODE TING er en simpel vane, hvor man hver dag noterer sig det, der var godt i løbet af dagen. Det handler ikke om at lukke øjnene for de negative ting, men om […]

Christian Ørsted: Det er ikke forandringer, der er modstand mod – det er dårlig ledelse En af de mest skadelige myter inden for ledelse er myten om, at der er modstand mod forandring. […]

Uopklarede drabssager, mysterier, svindel og seriemordere: 9 bøger om dansk true crime, som du vil sluge råt Kan du ikke få nok af true crime? Her er 9 nervepirrende bøger om virkelige danske […]

9 gribende bøger til dig, der ikke er vild med krimier Er drabelige mordgåder ikke lige din kop te? Så skal du måske læse én af disse bøger i sommerferien. Rørende, […]

I DET HAR JEG ALTID SAGT deler Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ærligt ud om sit livs op- og nedture og om de erfaringer, der har gjort hende til den stjernejournalist, som hun er […]