ROLF SØRENSEN: “Et liv uden cykling er utænkeligt”

24. juli 2018

Et liv uden cykling er ganske enkelt utænkeligt for mig. Heldigvis bliver flere og flere danskere bidt af sporten.

Af Rolf Sørensen fra bogen Cykelalmanak

Jeg kan ikke forestille mig et liv uden cykling. Jeg kan ikke leve uden cykling, vil jeg sige. På mange planer. Tidligere var jeg professionel cykelrytter, nu er det blevet en del af mit liv at være tv-kommentator, oplægsholder og cykelguide.

Selvfølgelig er det et arbejde på en anden måde end tidligere, men jeg ser det som en fortsat udlevelse af min passion, som en hobby, som en mulighed for at dele mine erfaringer, viden og budskaber og gøre Danmark endnu mere cykelinteresseret og vidende om den sport, jeg elsker.

Siden jeg lavede min første bog, Cykling con amore i 2010, har jeg set en kæmpe udvikling i folks cykelbevidsthed. Forståelsen og kærligheden til sporten var stor dengang, men den er steget mod skyerne siden.

Derfor besluttede jeg, at det var tid til at lave denne Rolf Sørensens store cykelalmanak.

Bogen rummer:

  • beskrivelser af 110 prof-løb.
  • forklaring af den professionelle løbskalender.
  • træningsprogrammer til læseren i tre niveauer (med intervaller, som stjernerne kører dem).
  • tips og tricks fra eksperter.
  • interviews med stjerneryttere.
  • fotoreportager fra ellers utilgængelige udstyrsfabrikker.
  • kig bag kulisserne.
  • analyser af sportens problemstillinger.
  • fremsyn, tilbageblik og meget mere.

Kort sagt: Alt, hvad du skal bruge til at planlægge din tv-tid og/eller din sæson på landevejen. Hvad enten du er begynder eller meget øvet.

At rense hovedet

Jeg skal selv på cyklen stadigvæk. Ikke at jeg nødvendigvis skal sidde og diktere fronten, men bare det at være derude … det er simpelthen nødvendigt. For mit ve og vel og gode helbred.

Rationelt forbinder man det at være sund og rask med rent fysiske elementer. Men det mentale spiller også en meget stor rolle. De to sider hænger sammen. Jeg skal cykle. Jeg elsker at cykle. Jeg skal ikke ned at veje 68 kilo, men jeg skal være fysisk aktiv. Ellers fungerer jeg ikke.

Jeg er et andet menneske, når jeg kommer hjem fra en cykeltur. Specielt hvis det er for længe siden sidst.

På cyklen renser man hovedet, kommer på nye ideer og gode tanker – og er positiv, når man kommer hjem.

 

Dedikation

Når jeg tænker tilbage på min karriere, så tænker jeg meget på den der 100 procents dedikation, jeg havde. Den var fantastisk.

Jeg savner ikke så meget løbene og slet ikke rejseriet og den store afstand til familien. Men følelsen af at være 100 procent dedikeret på cyklen og få lov at være ét med sin sport, at se alt andet bliver ryddet af vejen af andre for at jeg kunne præstere på det allerøverste plan, dét kan jeg da godt savne. Nogle gange.

Jeg har altid haft en familie, der støttede mig 100 procent. Først min mor og far og siden hen min kone, Susanne, tog sig af alt det praktiske. Jeg fik lov til at lægge det praktiske i skødet på dem, for det skulle man have for at kunne præstere på det plan. Jeg tænker også stadigvæk på de store oplevelser på de fantastiske træningsture med de hårde drenge i Italien: Bartoli, Sciandri, Ballerini, Tafi, Cipollini.

Jeg tænker på træningspas, træningsteams, rivaliseringen, konkurrencen, de store sejre og de– i gåseøjne – små sejre. Sejrene genoplever jeg indimellem, og nu er det jo blevet meget nemt med Youtube. Jeg kan hurtigt finde et gammelt klip, som genfremkalder hele løbet.

Jeg fik mulighed for at jagte udlevelsen af alle mine drømme. Jeg kunne opstille mål og have opfyldelsen inden for en realistisk rækkevidde. Dedikationen til at nå målet var fantastisk. Og den dedikation vil jeg gerne forsøge at give videre. En del af baggrunden for denne bog er at hjælpe motionister til at finde eller holde motivationen.

Find Rolf Sørensens Cykelalmanak her >>

Læs også: