Rebelske piger: Alfonsina Strada

Uddrag af Godnathistorier for rebelske piger

Af Elena Favilli & Francesca Cavallo

Der var engang en pige, som kunne køre så hurtigt på cykel, at man næsten ikke kunne nå at se hende. ”Du må ikke cykle så stærkt, Alfonsina!” råbte hendes forældre altid. Men det var for sent, for hun var allerede spurtet videre. Da hun blev gift, håbede Alfonsinas familie, at hun omsider ville opgive den vanvittige ide om at blive cykelrytter. Men på deres bryllupsdag forærede hendes mand hende en splinterny racercykel. De flyttede til Milano, og Alfonsina begyndte at træne professionelt.

Hun var så hurtig og så stærk, at hun få år senere var med i Giro d’Italia, som er et af verdens hårdeste cykelløb. Det havde ingen anden kvinde været før. ”Hun klarer det aldrig,” sagde folk. Men ingen kunne standse Alfonsina.

Det var et langt og strabadserende løb med enogtyve dage på nogle af Europas stejleste bjergstrækninger. Kun tredive af de halvfems ryttere, som startede ud, nåede over målstregen. Alfonsina var en af dem. Hun blev hyldet som en helt.

Året efter fik hun forbud mod at stille op. ”Giro d’Italia er et herreløb,” erklærede løbets officials. Men heller ikke det standsede hende.

Hun fortsatte med at køre cykelløb og satte en hastighedsrekord, der holdt i seksogtyve år, selvom hun cyklede på en cykel, der vejede tyve kilo og kun havde et gear! Det ville have glædet hende at vide, at tingene har ændret sig en del siden dengang. Nu er cykelløb for kvinder en meget populær sport. Det er ovenikøbet en olympisk disciplin.

Om bogen:

100 fortællinger om 100 exceptionelle kvinder fra hele verden, der har drømt stort og har bidraget til at gøre verden til et bedre sted. Godnathistorier for rebelske piger genopfinder eventyret og inspirerer piger overalt til at gå efter deres drømme. Mød Kleopatra, Astrid Lindgren, Coco Chanel, Aung San Suu Kyi, Michelle Obama, Malala, Marie Curie og mange flere enestående kvinder med exceptionelle liv.

1 6 .  M A R T S  1 8 9 1  –  1 3 .  S E P T E M B E R  1 9 5 9 

ITALIEN