Af Cecilie Blaksted
Fra Naturlig Beauty – naturlig og bæredygtig skønhed med hjemmelavede produkter til krop og ansigt

De farlige (og ufarlige) kemikalier

Dengang jeg traf mit valg om at leve et mere naturligt liv, drømte jeg ikke kun om en smuk hud hele livet, men også om at undgå de usunde kemikalier, som findes i rigtig mange skønhedsprodukter, og som blandt andet kan give allergi. Når jeg siger dét, er det ikke, fordi jeg er ude på at gøre dig bange for de ting, der står på hylderne i butikkerne. Slet ikke! For kemikalier er faktisk en stor del af vores forbrug og hverdag. Det er, som du sikkert ved, ikke kun skønhedsprodukter, som indeholder usunde stoffer; det gør fødevareemballager også, ligeledes gør tøj og byggematerialer. Én creme alene gør sjældent skade. Det er ”cocktaileffekten”, som man kalder det, når man dagligt bliver udsat for usunde stoffer fra mange forskellige steder, der kan udgøre en risiko.

Det er også i den forbindelse vigtigt at nævne, at alle kemikalier ikke er farlige. For eksempel er de berygtede parabener ifølge Miljøstyrelsen vidt forskellige: Nogle parabener kan være usunde, mens andre er helt uskadelige, og så er der dem, som er unaturlige, men som samtidig kan gøre noget godt for din hud. Omvendt er der nogle naturlige ingredienser, som pludselig kan give en reaktion hos en uheldig allergiker. Naturlig beauty handler altså for mig ikke om at føre en skræmmekampagne, men om at opfordre dig til at tænke over det, du putter på din hud, præcis på samme måde som du sikkert tænker over det, du spiser – og om at hjælpe dig med at vælge det naturlige alternativ. På den måde kan du forhåbentlig efterhånden få sorteret nogle af de usunde ingredienser i cocktailen fra. Ikke nok med at dét er et klogt valg – din hud og din krop kommer også til at takke dig for det!

LÆS OGSÅ: “Vi bruger alt for meget medicin”

Det er altså sundt med en nuanceret holdning til kemikalier. Hvis du vil vide mere om emnet, kan du besøge Forbrugerrådet Tænks hjemmeside. Det er herfra og fra Miljøstyrelsens hjemmeside, at jeg har hentet min viden på disse sider. Jeg er nemlig ikke professor i kemi (surprise); jeg er en beautynørd med en kæmpe interesse for naturlige produkter. Jeg er vokset op med internettet, og jeg er vant til at google mig frem til det, jeg gerne vil vide (med en kritisk tilgang til kilder!). Derfor tager meget af det, du kan læse i bogen, udgangspunkt i den viden, jeg har samlet sammen gennem tiden – gennem mange år – ved at google, læse (også rigtige bøger om emnet, haha …) og prøve mig frem i mit køkken. Jeg har virkelig gjort mit allerbedste for at forberede mig og teste alle de ingredienser, jeg bruger i bogen, så når vi kommer til opskrifterne, kan du trygt gå i gang.

For miljøets skyld

#zerowaste #naturligbeauty

Når du laver dine skønhedsprodukter selv, har du kontrol over, hvilke ingredienser du vælger at putte i dem. Du har mulighed for at vælge ingredienser, som er produceret lokalt, eller af producenter, der er bæredygtige i deres logistikkæde. Tjek emballagen, det plejer at stå klart og tydeligt, hvor det kommer fra. Du kan også holde øje med det røde Ø-mærke, som sikrer dig, at der er blevet taget hensyn til miljøet, inden varen er blevet lagt på hylden. Når du vælger Ø-mærket – og andre miljøvenlige mærker, som du kan læse mere om på Miljøstyrelsens hjemmeside – fravælger du blandt andet skadelige sprøjtemidler og kemikalier, som enten allerede er sivet ned i grundvandet, eller som du kan komme til at forurene miljøet med, når du skyller dem ud i badet. Hvis du selv laver dine skønhedsprodukter, kan du med andre ord være mere kræsen omkring, hvor dine råvarer kommer fra, og hvordan de bliver til. I nogle tilfælde kan du måske endda tale direkte med producenten og på den måde springe et led over og få vished for, at varen er blevet til på en god og forsvarlig måde.

Derudover er mange af de beautyprodukter, man kan købe i dag, pakket ind i flere lag pap og plastik. Så snart du tager produktet i brug, bliver al indpakningen smidt ud – måske ryger der også en lille plastikpose i skralderen – og når produktet er brugt op, bliver det ligeledes kasseret og erstattet med et nyt. Sådan gør langt de fleste, inklusive jeg selv, gennem det meste af livet. Men jeg har besluttet mig for at prøve at lade være og i stedet at leve, så godt jeg nu kan, efter #zerowaste-principperne. Zero waste handler om netop at begrænse sit affald, allerede når man køber ind; altså at købe produkter uden for meget plastikindpakning og lignende, så man ikke behøver at smide så meget ud. De to vigtigste principper er: Undgå emballage, og sortér dit affald. Det er helt enkelt zero waste: intet spild. Hold øje med hashtagget undervejs i bogen og få inspiration til, hvordan du kan smide mindre ud og passe bedre på miljøet. Du kan for eksempel købe bæredygtige beholdere til dine hjemmelavede skønhedsprodukter og genbruge dem. Selv bruger jeg for det meste glas eller metal, men jeg genbruger også gamle bøtter, hvis de har en god funktionalitet eller størrelse.

LÆS OGSÅ: Forfatteren bag Sådan får du en kæreste om at møde sin eks-mand

Jeg undgår af princip altid plastik, som er slemt til at forurene, og det er faktisk næsten lykkedes mig helt at slippe af med det. Så det er ikke bare en utopisk holdning, at man skal passe på miljøet; det kan sagtens lade sig gøre! Min holdning er dog også, at man ikke skal slå sig selv oveni hovedet, hvis man en gang imellem for eksempel køber madvarer, som er pakket ind i plastik. Bare husk at sortere det ordentligt, så det kan blive genbrugt i stedet for at ryge ud og blive brændt sammen med det almindelige affald. Et sidste godt tip – jeg plejer at efterspørge bæredygtig emballage fra mærker, jeg godt kan lide. Jo flere vi er, der efterspørger en forandring, jo større en forskel kan vi gøre.

Læs mere om Naturlig beauty

Læs også: