Du kan stadig nå at stemme på din favorit her.

Katrine Engberg debuterede som krimiforfatter i 2016 med Krokodillevogteren. Bogen blev en succes, både blandt læsere og anmeldere, og flere udnævnte hende til årets debutant. Året efter fulgte hun op med endnu en fremragende kriminalroman, bestselleren Blodmåne. “Med Blodmåne skriver Katrine Engberg så solidt, at flere af de siddende krimi-dronninger bør ryste i bukserne af angst for at skulle gå af med diademet,” skrev Københavneravisen, og romanen indbragte hendes også en nominering som Årets forfatter. Katrine Engbergs tredje fritstående kriminalroman i serien om politiassistenterne Jeppe Kørner og Anette Werner og snushanen Esther de Laurenti hedder Glasvinge. Bogen strøg direkte ind som nummer et på bestsellerlisterne. Katrine er nomineret til MARTHA Prisen 2018, der uddeles til oktober. Hendes bøger er pt. solgt til udgivelse i 14 lande. Katrine Engberg er vokset op på Østerbro, hvor hun også bor i dag med sin mand og søn.

Katrine Engbergs interesse for krimigenren stammer tilbage fra barndommen. Hun kommer fra et hjem, hvor ord havde en stor magt og en væsentlig værdi. Hendes mor er forsker, og hendes far var et ordmenneske og fuldstændig opslugt af sit arbejde som lingvist. Hjemmet var spækket med videnskabelige bøger, litterære romaner – og gode krimier. Dem var både hun og hendes forældre specielt begejstrede for. Katrine har altid skrevet dagbog, rejsedagbøger og uendeligt mange noter, ord og sætninger, som er faldet hende for. Og hun gør det stadig. Noterer guldkorn, hun finder på eller kommer i tanke om. Selvom det egentlig altid har ligget i kortene, at Katrine skulle arbejde med ord og historier, så var det ikke den vej, hun tog til at begynde med, hun skabte sig først en karriere som danser, koreograf og instruktør, før hun vendte tilbage til ordene og skrev den halve kriminalroman færdig, som havde ligget i skrivebordsskuffen i fire år. I dag er hun forfatter på fuld tid.

Katrine henter sin inspiration til bøgerne fra virkeligheden, dagligdagens fænomener og mennesker, især dem, der skiller sig ud fra mængden. Mennesker, steder eller et specielt fænomen kan tænde fantasien i hendes fortælling og plot. Forløbet og de bærende plotelementer ligger fast fra begyndelsen, som en skitse. Ud fra den skitse udvikler karaktererne sig bogen igennem. Katrine skriver flydende og energisk, og hendes intuitive tilgang til romanens univers og handlingens gang gør også, at hun skriver ekstremt hurtigt. Hendes bøger har virkelig et godt flow.

I bøgerne bor der fragmenter af Katrines egne livserfaringer på første og anden hånd, som hun kombinerer på måder, der tit først går op for hende selv, når hun ved vejs ende når til at betragte sine karakterer og temaet i bøgerne lidt på afstand. En af hendes tre hovedpersoner er politiassistenten Jeppe Kørner. Han er teatermand, lever med en stor sorg og er følsom og fraskilt, og der er faktisk en portion Katrine i ham, selvom det ikke umiddelbart ser sådan ud. Det samme gør sig gældende for Jeppes stærke og energiske makker Anette og den ældre, karismatiske snushane Esther.

Katrine må af og til knibe sig selv i armen over, hvordan det er lykkedes hende at realisere sin drøm om at blive forfatter. Det er et stort skridt i forhold til dengang, hun arbejdede på sin første kriminalroman, hvor hun skrev med bevidstheden om, at det ikke var sikkert, at nogen nogensinde kom til at læse hendes historier. Men det var der. Og nu er afstemningen om titlen som danskernes yndlingsforfatter i fuld gang.

VIDSTE DU, AT…

Inspirationen til Glasvinge kommer fra Katrines egen søn. Han opdagede en helt speciel sommerfugl, da de var i sommerhus, en Glasvinge, og da de havde slået den op og læst om den, syntes han, at hendes næste bog skulle opkaldes efter den.

Den bakterieforskrækkelse, Katrine har skrevet ind i Jeppe Kørner, er til dels hendes egen.

Katrine har altid skrevet. Dagbog, rejsedagbog og noter, fundet på små sætninger og ord, som hun har skrevet ned. Og hun noterer stadig.

Det tager Katrine en halv til en hel time at vågne, og sådan har det været, siden hun var barn. Hendes nærmeste kalder hende morgensur, hun hælder selv mest til, at hun er en langsom starter.

OM GLASVINGE KATRINE ENGBERGS SENESTE BOG

Lørdag den 14. oktober. Rigshospitalets Hjertemedicinske Afdeling. Sygeplejersken fylder engangssprøjten med en overdosis af hjertemedicinen Ajmelin og injicerer det i en ældre, besværlig mandlig patient. Mandag seks dage tidligere. Et avisbud finder liget af en nøgen kvinde i et springvand på Strøget. Hun har snitsår på halsen, håndleddene og i lysken. Hvorfor skulle kvinden dø en så lidelsesfuld død? Politiassistent Jeppe Kørner bliver sat på sagen uden sin vanlige makker. Anette Werner er nemlig på barsel. Eller det vil sige … ikke helt. Efterforskningen fører dem ind i sundhedssystemet, blandt patienter og behandlere, mennesker med enorm empati, sensible sjæle og store ambitioner.

Glasvinge er 3. bind i Kørner/Werner-serien med samme persongalleri som Krokodillevogteren og Blodmåne, men kan læses enkeltstående og har et selvstændigt plot.

ANMELDELSER

Glasvinge er umulig at slippe igen.” ★★★★★★ – Bogfidusen

“Engberg imponerer i Glasvinge endnu engang med sit varierende sprogbrug og sin måde at skrive med både humor, varme og alvor og få det til at harmonere på allerfineste vis.” ★★★★★★ – Sidses Bogreol

“Med charme, mod og stilsikker dybde suger Engberg os ind i en krimi, der  også vover samfundskritiske spørgsmål om psykiatri, i særdeleshed psykisk sygdom blandt børn og unge.” ★★★★★★ – Bogfriisen

Læs også:

  • Syndebukken - Sofie Sarenbrant

Kriminalinspektør Emma Sköld er tilbage

Emma Sköld er tilbage En bølge af indbrud hærger den mondæne Stockholmsforstad Bromma, og tyvenes metoder bliver mere og mere brutale. Da en teenagedreng bliver fundet myrdet, sættes Emma Sköld på sagen. Er [...]

Er Alice her? Klarede hun den?

Efterforsker Aaron Falk er tilbage og bliver hevet ind for at finde den forsvundne Alice. Han spindes ind i en gammel sag om løgne og hemmeligheder. Hemmeligheder Aaron troede, var lagt i graven [...]

GLASVINGE: “Beskyt dem. Elsk dem. Dræb dem.”

Af Katrine Engberg Fra Glasvinge Klare glasampuller lå i det aflåste skab, side om side med engangssprøjter og kanylebøtter. Morfin og Oxycontin til stærke smerter, Propafenon til atrieflimmer og blodfortyndende Pradaxa, forsvarligt forseglet [...]