Fra Søren Ejlersen og Kirsten Mikkelsen Ravnbøl: Babymad – Små portioner til små personer

VI TROR PÅ RÅVARER
Det handler i al sin væsentlighed om at vække dit barns nysgerrighed. Mos en kogt rod med smør, kog en hirsegrød, lav en gryderet, og lad dit køkken vokse ned i babymaven. Når man er nybagte forældre, er der ikke noget, man hellere vil end at give sin baby det bedste. Samtidig er man også i vildrede, for hvad er det bedste? I denne bog har vi kogt maden til barnets første år ned til noget, du kan finde vej i. Og vi har tænkt hele vejen rundt. Konsistens, diversitet, sanselighed og de rigtige råvarer i de rigtige mængder på de rigtige tidspunkter.
I overskrifter handler det om råvarer. De rigtige råvarer på de rigtige tidspunkter i barnets første leveår. Meget få eller nærmest ingen præfabrikerede ”produkter”. Vi tror på råvarer, rødder, majs, ærter, korn og ingredienser til grød, lidt kød og fisk og andre venlige råvarer fra naturen.

HVORFOR EN BOG OM BABYMAD?
Søren har 4 børn selv, og han har lang erfaring med at arbejde med mad og børn i skolehaver, i familier og med alt, hvad der rører sig i børnehøjde. Kirsten har, siden hendes sønner var små, tilbragt sit liv i babymadens tegn. Så vi syntes, det var oplagt at samle al den gode viden og omsætte den til simpel kogekunst i babyhøjde.

Tanken med denne bog er at gøre dig, kære forælder – nybagt som erfaren – tryg ved, at du giver dit barn det rigtige, og at inspirere dig til at åbne en verden af dejlig, nærende mad for din baby.

KIRSTEN OM VIGTIGHEDEN AF EN BABYKOGEBOG
”Eiii, må de allerede godt spise det her? Det er utrolig – det er jo lækker mad.” Dette forundrede spørgsmål har jeg ofte fået på mine babymadsforedrag.
Mit professionelle liv med velsmagende mad til baby startede, da jeg som nyuddannet ernærings- og husholdningsøkonom tilbage i 2000 blev medforfatter til bogen Mad til spædbørn & småbørn – fra skemad til familiemad fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Den blev en klassiker og inspirerede gennem 15 år forældre og sundhedsplejersker i hele landet med viden om og opskrifter til de mindstes mad.

Bogen sendte mig på landevejene med foredrag, kurser og konsulentopgaver og et utal af events med nybagte mødre og deres skønne babyer. Jeg drog ofte ud med en bil pakket til bristepunktet med kogeblus, ovn, blender og en masse økologiske råvarer for at kokkerere mad og smagsprøver til baby – og mor. Og blev mødt med glæde over, at babymad kan smage så godt, og masser af gode spørgsmål, men også forbavselse over, hvad baby kan og må spise hvornår – og det også fra mødre med større børn. For perioden, vi har babyer, er kort, så den går nogle gange hurtigt i glemmebogen, inden den næste i søskendeflokken ankommer.

Min erfaring er, at hver ny årgang af nybagte forældre ofte har de helt samme spørgsmål og bekymringer i forhold til maden til deres baby. Og at der er et stort behov for flere oplysninger, viden og inspiration. Babymad er for mange en by i Rusland. Jeg oplevede blandt andet mange, som havde en stor forsigtighed med maden og store udfordringer med at komme godt i gang og faktisk give mad hver dag – og give forskellig mad. En manglende tro på, at det, de selv tilbereder, er godt nok. En forsigtighed, som kan forsinke barnets udvikling hen mod at blive en god spiser. Mange forældre var heller ikke klar over, at maden i første leveår ikke kun er mad og mæthed lige nu og her, men faktisk også er vigtige næringsstoffer, som kan have stor betydning for deres barns helbred fremover. Men at alle forældre vil deres babyer det bedste, var en sikker og dejlig oplevelse ved hvert et foredrag og event.

Kimen til, at ville skrive en stor indbydende babykogebog til nybagte forældre fyldt med inspirerende opskrifter og nyttig viden – kun målrettet første leveår – blev lagt på disse landevejsture. Men det blev ved drømmen, for turene på landevejene skulle også passes, lige indtil Søren pludselig ringede for at få lidt hjælp med en ny idé til en babykogebog.

Og sikke en glæde! For sammen har vi skrevet en fantastisk kogebog, der virkelig kan hjælpe forældre og baby godt på vej i den store madverden. Små 100 babymadsopskrifter og ideer, der følger barnets udvikling og alder i første leveår, og som er lige til at gå til. Vores ønske er, at babymad skal være nem at tilberede for familien, dufte og smage dejligt og lære baby alle råvarer at kende inden første fødselsdag, for tidlig madglæde giver gode spisevaner fremover.

MADGLÆDE I FOKUS
Vi kan godt forstå, hvis nybagte forældre kan blive usikre på, hvad baby kan og må få – for der er mange oplysninger at holde styr på. Derfor kan det indimellem føles lettere at købe færdige produkter fra industrien, eksempelvis grødpulver og babymad på glas eller tube.
Problemet er bare, at kvaliteten af disse produkter er meget svingende, hvilket ikke altid er let for forældre at gennemskue. Det kan for eksempel være produkter, som lokker med æbler og pærer, men hvor der ifølge ingredienslisten kun er brugt juicekoncentrater. Eller det kunne være gulerødder, der er blevet blandet med gulerodsjuice, unødige fyldstoffer og så lidt stivelse til at ”lime” guleroden sammen igen. Det bedste for baby er jo helt klart i stedet at få hele råvaren med al dens næring.

LÆS OGSÅ: Kære Zoe Ukhona – Det hele startede med at jeg stod og ventede

Baby har også brug for at lære maden at kende gennem syn og duft. Det er de stimuli, som giver baby lysten til at undersøge maden, spise den med fingrene eller med en ske, tygge på den og gøre baby glad for mad. Vi synes, at det bliver lidt svært, når færdigretten spises direkte fra en tube.
Endelig er der også det, at den fælles madoplevelse, som måltidet også er, går tabt med den færdige mad. Mad fra en tube eller glas forbliver noget, som baby spiser, og som forældre ikke vil smage på, i stedet for at måltidet er en dejlig stund, man deler i familien.

Så her i bogen forsøger vi ikke blot at få råvarerne tilbage i fokus, men også den fælles madglæde gennem velsmagende opskrifter til baby, som alle i familien kan spise med af.

BABYMAD ER MERE END MAD
God og varieret babymad er vigtig næring for den lille krop. Men sund mad er ikke nok. Mad handler også om, at baby hygger sig sammen med sin familie om bordet og nyder, udforsker og oplever madens velsmag med alle sine sanser. Det tager nemlig tid for din baby at lære mad at kende, lære at spise, lære at tygge og holde af mad, så her er jeres rare, trygge omsorg ved måltidet en værdifuld hjælp.

Vi håber derfor, at bogens mange gode opskrifter vil lægge op til mange skønne timer sammen – både i køkkenet og ved bordet.

Der er mange fagfolk, der har brugt det meste af livet på at forske, opsamle og formidle viden om netop mad til baby.
Vi har i denne bog bedt Tine Rask Licht, Professor ved DTU Fødevareinstituttet, fortælle om de tarmbakterier hos baby, som er så vigtige – også senere i livet. Annemarie Olsen, Lektor, Københavns Universitet / FOOD bidrager med et afsnit om, hvordan vi tidligt giver baby smag for mad.
God kogelyst til dig – og god appetit til din baby.

VH Kirsten & Søren

Læs også:

2018-07-23T13:57:07+00:00