Derfor sakker kvinder bagud på karrierestigen

25. juli 2018

Katja Iversen: Netværk er et håndværk. Det kræver en del øvelse tilsat lidt nysgerrighed og et drys mod til at overskride egne grænser. Bliver du nervøs undervejs? Sikkert. Er det stadig indsatsen værd? Ja.

Uddrag af Kvinde kend dit netværk
Af Katja Iversen i samarbejde med Lisbeth A. Bille

Mine håndflader bliver fugtige, da alvoren går op for mig.

Jeg sidder på 14. sal med udsigt til FN-bygningen og har afsluttet en telefonsamtale. Udenfor skinner solen, som den ofte gør i New York. Indenfor er der stille. Jeg har lige fået tilbudt et nyt job med masser af mening og prestige. Jeg burde være glad, og det er jeg. Glad og stolt.

Jeg er også skræmt fra vid og sans. Er jeg dygtig nok? Vil jeg være i stand til at styre et budget på så mange millioner kroner? Vil jeg have tid til at se familie og venner og leve mit liv?

Og værre endnu: Hvad hvis jeg svigter verdens piger og kvinder ved at blive en dårlig leder for en vigtig organisation? Jeg har mest lyst til at sige nej tak og fortsætte med de kendte opgaver.

Men jeg ved godt, at bordet fanger. Det er blevet tid til at tage min egen medicin.

Hele mit voksne liv har jeg talt og skrevet og gentaget i én uendelighed, at al forandring begynder hos dig selv. Jeg har insisteret på, at vi kvinder skal rykke frem i bussen og påtage os lederroller. Jeg har snakket mig hæs om, at vi hver især har et ansvar for at gøre verden til et bedre sted.

Jeg siger ja.

I dag er jeg leder af organisationen Women Deliver.

Vi er en ngo, og vores mål er at forbedre verden for piger og kvinder på alle livets områder: uddannelse, job, indflydelse og især sundhed. Vi opererer gennem netværk og samarbejde. Vores metoder bygger på mange års erfaring med at skaffe penge og påvirke politikere, erhvervsledere, sundhedsarbejdere og lærere til at prioritere kvinder.

I løbet af de fire år, hvor jeg har været øverste leder af Women Deliver, er organisationen vokset til det tredobbelte både målt på budget og antal medarbejdere. Vi er stadig en lille ngo med fyrre ansatte, men vores indflydelse er stor. For nylig vursderede redaktøren af det videnskabelige tidsskrift The Lancet, at Women Deliver er en afgørende drivkraft bag det faktum, at piger og kvinders sundhed og rettigheder er rykket højt op på den internationale dagsorden. Det er ikke tilfældigt, at jeg for nylig blev udnævnt til at være rådgiver i ligestilling for dette års G7-præsident, den canadiske premierminister Justin Trudeau, sammen med kvinder som Melinda Gates og den pakistanske aktivist Malala.

Noget gør vi rigtigt. Vi gør en forskel, og vi gør en meget større forskel, end vores størrelse berettiger til. Forklaringen hedder netværk og samarbejde tilsat en god portion empati og frækhed.

Mit fokus er at fremme piger og kvinders vilkår, fordi det vil gøre verden bedre for os alle sammen.

I dag er piger og kvinders bidrag til vores fælles tilværelse mindre synligt, mindre effektivt og mindre gavnligt, end det kunne være. Alt for meget viden, talent og energi går tabt, fordi kvinder har dårligere betingelser for at leve, arbejde, uddanne sig, få indflydelse og trives.

Jeg er født og opvokset i Sørvad lidt syd for Holstebro, og i Vestjylland bryder vi os ikke om spild.

En rapport fra konsulentvirksomheden McKinsey & Company sætter tal på de tabte ressourcer: Hvis alle lande fik ligestilling på arbejdsmarkedet, ville den globale økonomi vokse med 26 procent frem mod år 2025. I tal svarer den mulige vækst til 28.000.000.000 dollar, hvilket i skrivende stund er 167.420.000.000 kroner – også kaldet rigtig mange penge.

Vi bliver alle sammen fattigere, når kvinder generelt bliver behandlet som andenrangsborgere. Vi bliver fattigere økonomisk, og vi bliver fattigere kulturelt, socialt og menneskeligt. Ulighed er uretfærdig.

Derfor svarede jeg ja den dag i New York. Ikke fordi jeg troede, at jeg var speciel og fantastisk, men fordi jeg troede på, at andre kunne bruge mig til at gøre verden til et mere retfærdigt og venligt sted.

LÆS OGSÅ: Mød manden, der gjorde Danmark til et lykkeligt land

Denne bog er skrevet til dig og alle andre kvinder, der ønsker at blive bedre til at netværke og bringe mere viden, energi og talent i spil til vores fælles bedste. Der er også tips og tricks til dig, der bare vil netværke for at styrke karrieren og køre i åben sportsvogn med vind i håret. Og mænd er naturligvis også velkomne til at læse med.

Bogen bygger på mine egne erfaringer. Her er ingen forskere, undersøgelser eller tænksomme modeller med cirkler, diagrammer og pile i sjove farver. Jeg har en uddannelse i kommunikation, og jeg har gennem årene haft stor glæde af kloge menneskers syn på alt fra taleteknik og psykologi til ledelse og forhandlingsstrategi. Teori er vidunderlig, men mit mål med denne bog er et andet.

Jeg ønsker ikke at belære dig, men at inspirere dig. Jeg er ikke klog på netværk. Jeg er erfaren på netværk. Det er en ganske anden sag.

Jeg har selv været så heldig at få en kærlig opvækst, et godt helbred og en høj uddannelse, men det er i særlig grad min indsats for at opbygge, pleje og bruge netværk, der gør, at mit arbejde giver gode resultater. Det er mine evner som netværker, der har bragt mig fra Sørvad til New York og givet mig adgang til nogle af verdens mest indflydelsesrige mennesker.

I denne bog har jeg valgt at være jordnær og konkret for at gøre det lettere for dig at udvide og styrke dit eget netværk. Meget handler om erfaring og teknik. Den viden kan også bruges af dig, som ikke er netværksmenneske af natur eller opvækst.

De fleste af os har gavn af netværk; de færreste af os har gavn af de samme netværk. Metoderne til at opbygge dem ligner dog hinanden. Mit håb er, at du kan bruge mine erfaringer og oversætte dem til dit eget liv, dit eget job og din egen hverdag.

Hvordan håndterer du receptionen? Hvem holder du øjenkontakt med under møder? Hvordan håndterer du forhandlingen, konferencen, e-mailen, de sociale medier? Hvad siger du, hvad skriver du, hvornår lytter du? Hvad har du på, hvad har du med, hvordan følger du op? Hvordan sikrer du dig, at dine nye forbindelser også får gavn af at kende dig?

Måske rammer mine råd ved siden af dit liv. Brug, hvad du kan, og smid resten ud.

Netværk er et håndværk. Det kræver en del øvelse tilsat lidt nysgerrighed og et drys mod til at overskride egne grænser. Bliver du nervøs undervejs? Sikkert. Er det stadig indsatsen værd? Ja.

Hvorfor har mange kvinder så svært ved at opbygge og udvikle netværk? Er det generthed, skræk for afvisning, simpel mangel på øvelse eller ubehag ved at tænke strategisk om personlige relationer?

Ja, ja, ja og ja.

Mange mænd netværker helt naturligt. De gør det til fodboldkampe, på golfbanen og i VL-gruppen. De gør det over en fyraftensbajer, på en skitur, til Rotary-mødet og i bestyrelsen for lokale institutioner. De gør det hele tiden, og de gør det især i magtfulde institutioner.

Kvinder deltager også i den type aktiviteter, men de er ofte færre, har typisk mindre taletid og får næsten altid mindre anerkendelse. Sådan helt generelt. Jeg har registreret det gennem mange års arbejde med verdens største virksomheder, internationale organisationer, statsledere og tænketanke.

Mange kvinder har mindre tid end mange mænd, fordi kvinderne påtager sig større ansvar i hjemmet, men det er ikke hele forklaringen på vores relative fravær i magtfulde grupper. Kvinder har også vanskeligere ved at få indflydelse på grund af en lang række strukturelle forhold, der tilsammen gør det vanskeligt at opbygge stærke netværk. At kvinder ofte har spinklere netværk, virker også den anden vej. Det bliver sværere at gribe magten, ændre strukturerne og øge indflydelsen.

LÆS OGSÅ: Rane Willerslev – Det handler faktisk om benhård bundlinje

Så er alt tabt på forhånd? Nej, slet ikke. Den gode nyhed er, at du kan bryde den onde cirkel. Du kan bruge mine erfaringer til at gøre det lettere for dig selv at skabe større og stærkere netværk og få et rigere og sjovere liv med mere indflydelse. Jeg håber, at du vil gøre et forsøg – ikke kun for din egen skyld, faktisk tværtimod.

Jeg tror på, at vi mennesker har det bedst, når vi hjælper hinanden. Det er jeg heldigvis ikke ene om.

Videnskaben leverer i disse år den ene undersøgelse efter den anden med samme konklusion. Vi får det bedre af at give.

Konkurrence er fint og kan være sund, men ikke på bekostning af samarbejdet, som i øvrigt også er langt mere effektivt til at skabe resultater. Netværk er en systematisk måde at hjælpe hinanden på, og jeg er helt ind i mine knogler overbevist om, at vi hver især har et ansvar for den verden, vi lever i.

Du bør blive bedre til at netværke for at hjælpe og blive hjulpet til at skabe fællesskaber, der kan flytte verden, uanset om dit fokus er den store verden eller dit eget nærmiljø.

Bliver du god til at netværke, bliver du en større ressource for dine omgivelser, for din familie, dine veninder, dine kolleger, en sportsklub, et politisk parti, en velgørende forening eller noget helt syvende. Du vil få lettere ved at nå dine mål til glæde for andre og for dig selv.

Som en dejlig sidegevinst får du udvidet din horisont. Du vil møde flere interessante mennesker, høre mange skøre historier og få mere spændende opgaver.

Du vil også få en hel del sur hvidvin og vældig ømme fødder. Og du vil få fugtige håndflader, når du føler dig usikker og presset.

Inden du går i gang med at udbygge dit netværk eller danne helt nye forbindelser, må du finde svaret på et vigtigt spørgsmål. Det er præcis samme spørgsmål, som jeg selv var nødt til at finde svaret på, inden jeg sagde ja til jobbet i New York:

Hvad vil du opnå? Hvem vil du gavne? Din arbejdsplads, dine patienter, en befolkningsgruppe, en religion, en truet dyreart eller bare dig selv på godt og ondt?

Svaret på det spørgsmål er dit ståsted. Herfra kan du begynde at danne dit netværk. Ellers bruger du en masse krudt på at skabe tilfældige forbindelser, der ikke bringer dig tættere på dine mål.

Du vil sikkert opleve, at det stadig kræver overvindelse at blive et aktivt netværksmenneske. Der er altid nogle fjolser m/k derude, der hellere vil splitte end samle. Der er altid indre barrierer, der skal overvindes. Men i det øjeblik du har fundet ud af, hvem der skal have gavn af dine nye evner som entusiastisk netværker, bliver barriererne mindre, ubehaget forsvinder hurtigere, og nederlagene bider ikke så hårdt.

Til sidst bliver det måske helt sjovt, selv for dig, som føler dig indædt introvert. Netværk binder mennesker sammen. Netværk skaber fællesskab.

Dine nye netværk handler om valg. Valgene er strategiske, personlige og psykologiske. Sæt dig et mål, så dine valg også handler om andre end dig selv. Før eller siden må du finde dit eget svar:

Hvem vil du gavne?

KATJA IVERSEN har netværket sig fra vestjyske Sørvad til Soho i New York, hvor hun i dag har base. Hun er uddannet i kommunikation på RUC og i ledelse på Columbia University og har gennem mange år arbejdet i FN og den internationale ngo-verden. I dag er hun præsident for den globale organisation Women Deliver og særlig rådgiver for internationale topledere fra politik og erhvervsliv. Katja Iversen har boet, arbejdet og rejst i over 75 lande, har en kolonihave på Amager og lever efter Pippi Langstrømpes motto: Den, som er meget stærk, skal også være meget sød.
Find bogen her

Læs også:

Christian Ørsted: Det er ikke forandringer, der er modstand mod – det er dårlig ledelse En af de mest skadelige myter inden for ledelse er myten om, at der er modstand mod forandring. […]

I DET HAR JEG ALTID SAGT deler Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ærligt ud om sit livs op- og nedture og om de erfaringer, der har gjort hende til den stjernejournalist, som hun er […]

Satiren er et spejl for samfundet, satiren er demokratiets salt og hofnarren, der giver et rids i magthavernes maske. Satiren er den lille dreng, der peger på kejseren og siger “hov, han har […]

Menneskeværd i ensomhedens tid I Det digitale massemenneske trækker Michael Böss på egne erfaringer i mødet med digitaliseringen og sætter udviklingen af digital teknologi og kunstig intelligens ind i et historisk og sociologisk perspektiv. […]

Hvor er glæden ved, at samfundet fungerer, at der er vand i hanerne, færger til tiden og et sundhedsvæsen der er bedre end sit rygte? Hvornår oplever vi at være taknemmelige for at være del af […]

Andreas Dirksen er kendt som “abonnementskongen” og står bag flere succesfulde millionforretninger, bl.a. Plusbog. I SIGN UP fortæller han historien om, hvordan han ruskede op i bogbranchen, og giver samtidig en udførlig vejledning i […]