Af Peter Graae
Fra Bad Company

Hvis rocker- og bandemiljøet i Danmark var en virksomhed, ville den have lige så mange ansatte som min egen arbejdsplads, TV 2.

Ved begyndelsen af 2017 havde dansk politi registreret 1.257 personer med tilknytning til en rocker- eller bandegruppering. Syv ud af ti var tilknyttet en rockerklub.

På trods af flere internationale rockerklubbers indtog i Danmark, er Bandidos og Hells Angels stadig klart de største og mest dominerende rockerklubber i landet. Rockerne er i stort omfang involveret i alvorlig kriminalitet som narko- og våbensmugling, afpresning og personfarlig kriminalitet som grov vold, drabsforsøg og drab.

Selv siger danske rockere, at deres fællesskab handler om at hygge sig og køre på motorcykel, men retslisterne fra domstolene fortæller en anden historie. En historie om penge og vold.

Ifølge Europol har handlen med hash i Europa en samlet årlig værdi på godt 75 milliarder kroner. Ifølge Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug har tæt på hver femte dansker i aldersgruppen 16-34 røget hash i løbet af det seneste år, mens én ud af 40 har taget kokain. Med et stort marked styret af kriminelle og gadepriser på 50-150 kroner pr. gram hash og kokainpriser på 400-1.200 kroner grammet, er der mange penge at tjene for kriminelle grupperinger, som kan sætte sig på markedet.

Hvordan dette marked virker i praksis, kan man læse om i denne bog.

I år, såvel som sidste år, har rocker- og bandemiljøet været præget af magtkampe og voldelige konflikter. Alene i 2016 blev tre dræbt og 36 såret som følge af rocker- og bandekonflikter. 54 gange registrerede politiet skudepisoder i det offentlige rum som følge af konflikterne. Uskyldige risikerer at blive ramt, når de kriminelles magtkampe udspiller sig på åben gade.

Denne historie handler også om dem – ofrene – selv om den kredser om gerningsmændene.

Nogle vil have det synspunkt, at journalister bør undgå for megen omtale af rockerklubberne og deres gerninger for at undgå at promovere dem. Jeg er af den opfattelse, at en troværdig insiderberetning kan fungere som modvægt til det glorificerende billede, klubberne prøver at tegne af sig selv. Der er ikke mange rockere, som lever nogen særlig glorværdig tilværelse, tværtimod, og mange forlader miljøet desillusionerede, mens nye, håbefulde mænd kommer til, tit for at starte i klubbernes støttegrupper.

Hells Angels har AK81 til at udvide forretningsområder, hverve nye medlemmer og forstærke ved konflikt, mens Bandidos blandt andre har Mexican Teamwork. Flere nye klubber i Danmark har lignende grupper, hvor de nytilkomne kan bevise, at de har de nødvendige egenskaber for medlemskab i moderklubberne.

For eksempel at de besidder evnen til at holde kæft med det, de oplever.

I rockerklubberne hersker et kodeks om tavshed. Man tier, selv når man forlader en klub. Straffen for at »sladre« kan være nådesløs, og ikke engang i døden kan man være sikker på at få fred, hvis man har »stukket«, som det hedder i underverdenen.

I 2003 mødte et makabert syn en besøgende på Assistens Kirkegård i København. Liget af en tidligere Bandidos-rocker kaldet »Niller« var blevet gravet op – kistens låg var brækket af – og den delvist forrådnede eks-rocker var frarøvet de Bandidos-smykker og symboler, han var blevet begravet med få måneder forinden. Efter Nillers død var det kommet frem, at han havde fortalt politiet, hvem der dræbte en 41-årig familiefar under et bankrøveri i Ålsgårde i Nordsjælland i sommeren 2002.

Det er af gode grunde uhyre sjældent, at en person fra en rockerklub lægger kortene på bordet, både hos politiet, i retten og i offentligheden.

Men det gør hovedpersonen i denne bog.

René Vestergaard havde gennem fire år sin daglige gang i rockerklubben Bandidos og blev indviet i forhold, som medlemmerne normalt holder for sig selv, og som det ikke er meningen, offentligheden skal kende til. Han forlod klubben i 2014, fortalte politiet alt og vidnede siden i et stort kompleks af retssager mod personer tilknyttet Bandidos. Siden stod han frem på TV 2 og fortalte sin historie, og nu medvirker han i en bog, som en af de første tidligere Bandidos-rockere i Danmark.

Han fortæller en historie, der giver et sjældent indblik i Bandidos’ lukkede verden og afslører rockerklubbens forretningsmetoder på tæt hold.

Det er selvfølgelig ikke uden risiko for René Vestergaard at stå frem. Han er fuldt ud klar over, at han resten af sit liv må betragte sig selv som en jaget mand. Han skal altid være på vagt, uanset hvor i verden han bosætter sig, når han bliver løsladt.

Læs også:

2019-03-21T10:59:18+00:00