Katrine Engberg

Katrine Engberg debuterede som krimiforfatter i 2016 med Krokodillevogteren. Bogen blev en succes, både blandt læsere og anmeldere, og flere udnævnte hende til årets debutant. Året efter fulgte hun op med endnu en fremragende kriminalroman, Blodmåne. “Med Blodmåne skriver Katrine Engberg så solidt, at flere af de siddende krimi-dronninger bør ryste i bukserne af angst for at skulle gå af med diademet,” skrev Københavneravisen, og romanen indbragte hendes også en nominering som Årets forfatter. Katrine Engbergs tredje fritstående kriminalroman i serien om politiassistenterne Jeppe Kørner og Anette Werner og snushanen Esther de Laurenti hedder Glasvinge. Bogen strøg direkte ind på bestsellerlisterne og blev også nomineret til MARTHA prisen 2018 og igen i 2019. Katrines fjerde krimi Vådeskud er lige udkommet. Serien er pt. solgt til udgivelse i 20 lande.
Katrine Engberg er vokset op på Østerbro, hvor hun også bor i dag med sin mand og søn.

Katrine Engbergs interesse for krimigenren stammer tilbage fra barndommen. Hun kommer fra et hjem, hvor ord havde en stor magt og en væsentlig værdi. Hendes mor er forsker, og hendes far var et ordmenneske og fuldstændig opslugt af sit arbejde som lingvist. Hendes hjem var spækket med videnskabelige bøger, litterære romaner – og gode krimier. Dem var både hun og hendes far specielt begejstrede for. Katrine har altid skrevet dagbog, rejsedagbøger og uendeligt mange noter, ord og sætninger, som er faldet hende for. Og hun gør det stadig. Noterer guldkorn, hun finder på eller kommer i tanke om. Selvom det egentlig altid har ligget i kortene, at Katrine skulle arbejde med ord og historier, så var det ikke den vej, hun tog til at begynde med, hun skabte sig først en karriere som danser, koreograf og instruktør, før hun vendte tilbage til ordene og skrev den halve kriminalroman færdig, som havde ligget i skrivebordsskuffen i fire år. I dag er hun forfatter på fuld tid.

Katrine henter sin inspiration til bøgerne fra virkeligheden, dagligdagens fænomener og mennesker, især dem, der skiller sig ud fra mængden. Mennesker, steder eller et specielt fænomen kan tænde fantasien i hendes fortælling og plot. Forløbet og de bærende plotelementer ligger fast fra begyndelsen, som en skitse. Ud fra den skitse udvikler karaktererne sig bogen igennem. Katrine skriver flydende og energisk, og hendes intuitive tilgang til romanens univers og handlingens gang gør også, at hun skriver ekstremt hurtigt. Hendes bøger har virkelig et godt flow. For eksempel skrev hun Glasvinge på knap fire måneder. Og bagefter skriver hun om! Når Katrine er nået til vejs ende i sin fortælling, rydder hun op, gennemarbejder, omformulerer og finpudser, så bøgerne ender med at blive helstøbte og harmoniske.

I bøgerne bor der fragmenter af Katrines egne livserfaringer på første og anden hånd, som hun kombinerer på måder, der tit først går op for hende selv, når hun ved vejs ende når til at betragte sine karakterer og temaet i bøgerne lidt på afstand. En af hendes tre hovedpersoner er politiassistenten Jeppe Kørner. Han er teatermand, lever med en stor sorg og er følsom og fraskilt, og der er faktisk en portion Katrine i ham, selvom det ikke umiddelbart ser sådan ud. Det samme gør sig gældende for Jeppes stærke og energiske makker Anette og den ældre, karismatiske snushane Esther.

Katrine må af og til knibe sig selv i armen over, hvordan det er lykkedes hende at realisere sin drøm om at blive forfatter. Det er et stort skridt i forhold til dengang, hun arbejdede på sin første kriminalroman, hvor hun skrev med bevidstheden om, at det ikke var sikkert, at nogen nogensinde kom til at læse hendes historier. Men det var der.

Fun facts

Katrine Engberg er nomineret til MARTHA prisen 2018.

Katrine Engberg blev nomineret til Årets forfatter 2017.

Katrine Engbergs bøger udkommer i 13 lande.

Vidste du, at inspirationen til Glasvinge kommer fra Katrines egen søn. Han opdagede en helt speciel sommerfugl, da de var i sommerhus, en Glasvinge, og da de havde slået den op og læst om den, syntes han, at hendes næste bog skulle opkaldes efter den!
Katrine har altid skrevet. Dagbog, rejsedagbog og noter, fundet på små sætninger og ord, som hun har skrevet ned. Og hun noterer stadig.

Prøv at finde one liners i Katrines bøger. De er i dem alle tre som refleksioner over livet og eksistensen eller en finurlig bemærkning.
Vidste du, at Katrines forlægger mener, at Katrines bøger er som et spejl af hende selv: spændende og uforudsigelige (på den charmerende måde) tilsat inderlighed og humor. En historie sladrer altid om sin forfatter.

At hun elsker havet! At bade i det, sejle, dykke, spise fisk og skaldyr og i det hele taget bare være ved vandet. Som ung boede Katrine tre år i München, og i den periode var havet noget af det, hun savnede allermest.

Den bakterieforskrækkelse, Katrine har skrevet ind i Jeppe Kørner, er til dels hendes egen!

Det tager Katrine en halv til en hel time at vågne, og sådan har det været, siden hun var barn. Hendes nærmeste kalder hende morgensur, hun hælder selv mest til, at hun er en langsom starter. 

Katrine har engang reklameret for et tyggegummimærke som stepdanser! Dvs. HUN var tyggegummiet … og iført en to meter høj, firkanten skumgummidragt og glimmersko …!!!

Katrine og hendes far havde et kærligt, men turbulent forhold. De mistede i korte og lange perioder kontakten til hinanden. Da hun havde skrevet manuskriptet til sin første kriminalroman, spurgte hun ham, om han ville læse det. Han var en stor litteraturelsker og krimi-aficionado, så han blev glad og sagde straks ja. Det var begyndelsen på en forsoning. Ugen efter døde han pludseligt. Han nåede aldrig at læse manuskriptet.